„Maria – inima României“   interviu cu producatorul documentarului jpeg

„Maria – inima României“ - interviu cu producatorul documentarului

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția
🗓️ 28 noiembrie 2018

Sâmbătă, 1 decembrie de la ora 18.00, românii vor avea şansa să vadă istoria prin ochii Reginei Maria, în documentarul eveniment „Maria – inima României“. „Atunci când veţi citi aceste rânduri, voi fi trecut deja pragul tăcerii eterne. Am devenit a voastră în bucurie şi necaz. Când mă uit înapoi, e greu să spun ce a fost mai intens: bucuria sau mâhnirea. Cred, totuşi, că bucuria, însă necazul a fost prea lung“, spunea Regina Maria în anul 1938.

„Există un singur bărbat cu mână de fier în România, iar acela este Regina Maria“, spunea contele francez Charles de Sainte-Aulaire. 

Programat pentru a fi difuzat pe micile ecrane în ziua în care România celebrează 100 de ani de la Unire, „Maria – Inima României“ prezintă povestea călătoriei istorice a ţării noastre, văzută prin ochii şi acţiunile dramatice ale celei mai ilustre femei - Regina Maria. Întregul şir de evenimente va fi în naraţiunea lui Marcel Iureş. 

Născută prinţesă britanică, ea a devenit una dintre cele mai faimoase femei din lume şi a fost în centrul luptei pentru Marea Unire şi crearea României Mari. Este o poveste spusă la nivel internaţional - de la palatele regale din România, la saloanele din Paris, până la străzile din New York, Kremlin şi chiar şi Vestul Sălbatic. 

Telespectatorii români vor vedea o Regină aşa cum poate nu au cunoscut-o – o conducătoare puternică, pasionată, hotărâtă, independentă, empatică, şireată, dar care a avut momente în care s-a simţit izolată, cum o demonstrează cele peste 100 de jurnale şi caiete completate chiar de ea. 

Nepoata Reginei Victoria a Angliei, ea a devenit soţia Prinţului Ferdinand al României în 1893. La început, s-a simţit ca o străină izolată. Însă tânăra prinţesă s-a îndrăgostit rapid de ţara care o adoptase şi a devenit o susţinătoare înflăcărată a visului Marii Uniri. Pe măsură ce lumea aluneca în ororile Primului Război Mondial, Maria a devenit pilonul de sprijin al lui Ferdinand şi un far de speranţă pentru poporul român. 

După Unire, Regina Maria a fost arma secretă a României în lume, în discuţiile cu marii lideri ai vremii. Ea este considerată regina fără de care poate că România nu ar fi aşa cum o ştim. 

În plus, producţia aduce două premiere în filmografia naţională. Pentru prima oară, telespectatorii români vor putea să audă vocea adevărată a reginei fără distorsiunile specifice cauzate de tehnologia din anii 1920. De asemenea, unii dintre cei mai buni specialişti mondiali în colorizare au lucrat intens astfel încât românii să vadă Primul Război Mondial color, în premieră, în „Maria – inima României“.  Documentarul va fi difuzat la PRO TV pe 1 decembrie la ora 18.

Producatorul John Florescu, cel care a realizat si Razboiul Regelui, povesteste cum a realizat acest film si ce aduce nou pentru publicul din Romania si nu numai