Marea Britanie a ieşit oficial din UE  Premierul Boris Johnson: Brexit ul va fi un “succes răsunător” jpeg

Marea Britanie a ieşit oficial din UE. Premierul Boris Johnson: Brexit-ul va fi un “succes răsunător”

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 1 februarie 2020

Este oficial! De vineri noapte, Marea Britanie nu mai face parte din Uniunea Europeană. După mai bine de 3 ani de negocieri intense şi multe amânări, Regatul Unit este prima ţară care iese din blocul comunitar. Odată cu acest pas, începe o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, cel puţin. În acest interval, Marea Britanie va continua să aplice regulile blocului comunitar, fără să participe, la procesul decizional. 

Înregistrat în prealabil, gong-ul Big Ben-ului a bătut la 11 noaptea fix, ora Marii Britanii, anunţând oficial ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. A răsunat simultan atât în faţa Parlamentului britanic, cât şi la Downing Street 10.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii a declarat că: ”Lucrul cel mai important care trebuie spus în această seară este că acesta nu este un sfârşit, ci un început. Momentul unui nou răsărit şi în care cortina se ridică pentru un nou act al marii noastre istorii naţionale. Şi da, parţial este vorba despre a folosi aceste noi puteri, această suveranitate recucerită, pentru a livra acele schimbări pentru care oamenii au votat, indiferent că este vorba despre controlul migraţiei, crearea de porturi libere, liberalizarea industriei noastre de pescuit şi încheierea de acorduri comerciale sau, pur şi simplu este vorba despre a face legi şi reguli spre beneficiul acestei ţări”.