Maimu┼úele antropoide ├«┼či dezvolt─â o cultur─â proprie, la fel ca oamenii jpeg

Maimu┼úele antropoide ├«┼či dezvolt─â o cultur─â proprie, la fel ca oamenii

Mult─â vreme oamenii de ┼čtiin┼ú─â au considerat c─â tocmai cultura este ceea ce ├«i deosebe┼čte pe oameni de rudele lor cele mai apropiate-maimu┼úele antropoide. Dar noi cercet─âri arat─â c─â popula┼úii diferite de orangutani, de pild─â, ├«nva┼ú─â diverse comportamente ┼či transmit aceste informa┼úii de la o genera┼úie la alta, ├«ntocmai ca ┼či oamenii.

Grupurile de orangutani din regiuni diferite ale insulelor Borneo ┼či Sumatra prezint─â comportamente diferite, un lucru care i-a intrigat mult─â vreme pe speciali┼čti, de vreme ce studiile au ar─âtat c─â nu este vorba despre diferen┼úe de ordin genetic.

image
image

Cercet─âri mai recente au ar─âtat c─â e vorba despre ├«nv─â┼úare cultural─â, ├«n acela┼či sens ca ┼či la oameni:anumite comportamente sunt transmise de la un individ la altul, ├«n cadrul grupului, d├ónd na┼čtere unei culturi specifice, locale.

Speciali┼čtii de la Universitatea din Zurich, Elve┼úia, au ajuns la aceste concluzii dup─â ce au analizat 100.000 de ore de film─âri care ├«nregistrau comportamente ale orangutanilor, au realizat profilul genetic a 150 de indivizi din aceast─â specie ┼či au cercetat un mare volum de date (imagini din satelit ┼či alte ├«nregistr─âri cu aparatur─â telecomandat─â) privind diferen┼úele ecologice dintre cele 9 grupuri de orangutani studiate.

Rezultatele sugereaz─â c─â, spre deosebire de ceea ce sus┼úineau teoriile anterioare, cultura nu este proprie numai omului;cultura uman─â ┼či-ar avea r─âd─âcinile ├«ntr-un trecut foarte ├«ndep─ârtat, iar omul ├«mparte aceste r─âd─âcini cu maimu┼úele antropoide.