„Lutul, pânza, culoarea”, din neolitic şi până astăzi
Muzeul Naţional de Istorie a Românieigăzduieşte, până la 23 august, expoziţia„Lutul, pânza, culoarea”, realizată în colaborare cu Facultatea de Arte Decorative şi Design, din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.
Decorul vaselor de lut descoperite în cursul cercetărilor arheologice, decor incizat sau pictat, alături de statuetele de lut, os sau corn ne uimesc astăzi prin eleganţa formelor şi adeseori prin rafinamentul asocierii elementelor decorative cu nuanţele culorilor. Aceste vestigii sugerează astfel existenţa unei spiritualităţi extrem de complexe, cunoscute în zilele noastre prin numele pe care le poartă civilizaţiile Cucuteni sau Gumelniţa.Expoziţia „Lutul, pânza, culoarea” îşi propune crearea unei atmosfere care surprinde subtila relaţie dintre materialitatea argumentelor arheologice, materia, lutul şi culoarea, transpuse, reinterpretate, la distanţă de câteva milenii, pe pânză cu ajutorul unor tehnici specifice, evidenţiind gândul şi sentimentul artiştilor de ieri şi de azi.
Expoziţia cuprinde lucrări de artă decorativă realizate de grupa de studenţi din anul I a Departamentului de Arte Textile, grupă coordonată de Daniela Frumuşeanu. Lucrările expuse sunt panouri decorative imprimate în tehnici tradiţionale sau moderne, reprezentând explorarea şi reinventarea unui areal artistic complex şi generos, cum este cel al perioadei neolitice. O parte dintreoperele de artă decorativă sunt inspirate şi de piesele arheologice neolitice din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, câteva dintre ele fiind inserate în expoziţie, care va putea fi vizitată până la 23 august 2011, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00.