Analiză „Jerusalem Post”: Problema Rusiei este că Ucraina nu este Siria jpeg

Lupte la Cernobîl, în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 februarie 2022

Sunt în desfăşurare lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus, a declarat joi un responsabil din Ministerul de Interne ucrainean, potrivit agerpres.ro.

''Trupele ocupantului au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă îndârjită'', a scris pe Telegram acest oficial, Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean.

''Dacă depozitul este distrus de loviturile de artilerie ale adversarului, praful radioactiv ar acoperi Ucraina, Belarusul şi ţările UE'', a adăugat acesta.

La scurt timp apoi, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că soldaţii ucraineni ''îşi sacrifică vieţile'' pentru a evita un al doilea Cernobîl, referindu-se la accidentul nuclear petrecut acolo în 1986. ''Forţele de ocupaţie ruse încearcă să cucerească centrala de la Cernobîl. Apărătorii noştri îşi riscă vieţile pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete'', a spus preşedintele.

La ordinul preşedintelui Vladimir Putin, care a acuzat ''abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev'' faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanţiile de securitate, Rusia a lansat joi dimineaţă o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete asupra instalaţiilor militare ucrainene şi incursiuni terestre şi desanturi maritime din mai multe direcţii, inclusiv dinspre Belarus.

Potrivit armatei ucrainene, patru rachete balistice au fost trase dinspre Belarus, în direcţia sud-vest.

Citește și:

Rusia a invadat Ucraina. Putin cere armatei ucrainene „să depună armele”

Un avion militar ucrainean a intrat în spațiul aerian al României. A fost interceptat și escortat pentru aterizare imediată la Baza 95 Aeriană Bacău

Vladimir Putin asigură fostele republici sovietice că Ucraina este o „excepţie deoarece se află sub control străin”