Lucian Boia: „Dacă monarhia habsburgică ar fi devenit o confederație de popoare egale, nu sunt sigur că românii din Transilvania ar fi dorit unirea” jpeg

Lucian Boia: „Dacă monarhia habsburgică ar fi devenit o confederație de popoare egale, nu sunt sigur că românii din Transilvania ar fi dorit unirea”

📁 Primul Război Mondial
🗓️ 28 aprilie 2014

La 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial, istoricul Lucian Boia a publicat de curând volumul „Primul Război Mondial – Controverse, paradoxuri, reinterpretări”. El a fost invitat și la emisiunea „Imparțial”, moderată de Luca Niculescu. Istoricul afirmă că, la 1918, dacă monarhia habsburgică ar fi devenit o confederație de popoare egale, nu e sigur în că în acele condiții românii din Transilvania și-ar mai fi dorit unirea cu România.

Lucian Boia constată că la începutul secolului XX națiunile europene se apropiaseră foarte mult în plan economic și intelectual, însă pe plan politic erau contradicții mari și nu numai între principalele puteri, ci și între micile state. „Eu nu cred că războiul era o fatalitate. Putea să nu fie război, dar a fost și altă istorie nu cunoaștem”, subliniază Lucian Boia.

Istoricul afirmă că Austro-Ungaria nu putea rămâne impasibilă la asasinarea prințului moștenitor, arhiducele Franz Ferdinand, în Serbia și că trebuia să reacționeze cumva.

„A reacționat cu bună știință. A vrut într-adevăr pedepsirea Serbiei, a vrut un război cu Serbia, fără să se gândească la faptul că războiul ăsta ar putea să devină altceva decât un simplu război limitat între cele două țări. În rest a fost multă inconștiență. Nu și-au dat seama ce fac”, susține istoricul.

S-a ajuns însă la un război în toată Europa, un prim război mondial care a fost și primul război tehnologic, în care s-au folosit submarine, tancuri și avioane.

Lucian Boia mai spune că poate că Germania ar fi câștigat o carte albă, fără învingători și învinși, cu puterile occidentale.

„Ceea ce însemna că ar fi câștigat totuși războiul, fiindcă îl câștigase deja în răsărit. Germania ocupase un teritoriu imens în răsărit, de unde rușii se retrăseseră:Polonia, țările baltice, Bielorusia, Ucraina. Toate astea erau deja sub control german. Dacă Germania obținea o pace albă în Apus, în Răsărit câștigase atât de mult încât însemna că a câștigat războiul.

România intră în 1916 în război, de partea Franței și a Marii Britanii, însă istoricul susține că România nu era pregătită pentru un conflict și a deschis două fronturi în același timp (în nod, în Transilvania, împotriva austro-ungarilor și germanilor, în sud, împotriva bulgarilor și germanilor), frontul românesc fiind cel mai lung front al primului război mondial.

„Astăzi nu prea avem ce să spunem, fiindcă lucrurile au ieșit bine pentru România, sigur, cu jertfe enorme. Putea să nu iasă bine. În mintea lui Brătianu cu siguranță era că Antanta va câștiga războiul. Ceea ce nu era sigur, putea să-l câștige și Germania și atunci ar fi fost de rău pentru România. Că a gândit bine, că a fost noroc, i-a ieșit bine lui Brătianu”, afirmă istoricul Lucian Boia.

Citiți restul materialului pe Digi24.ro