VIDEO Dezbatere „Historia”: Armata Română în catastrofa de la Stalingrad  Cine a fost de vină? jpeg

LIVE, ora 11.00, dezbatere „Historia”. Rusia: „Nu am uitat de partea cui au luptat românii la Stalingrad”

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 11 februarie 2016

În finalul unei declaraţii recente care critica organizarea unei expoziţii la Bucureşti despre deportarea, la sfârşitul Celui de Al Doilea Război Mondial, a saşilor în URSS, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova afirma că Rusia nu uită de partea cui au luptat Românii la Stalingrad.

Ştie toată lumea că armata română a luptat alături de Germania împotriva URSS până la 23 August 1944.  În catastrofa militară de la Stalingrad, românii au pierdut peste 158.000 de soldaţi, morţi, răniţi şi prizonieri.

Spre sfârşitul anului trecut, pe 25 octombrie-Ziua Armatei, a fost ridicat un monument în memoria soldaţilor români,  în cimitirul militar de la Rossoşka de lângă Stalingrad. Cimitirul este parte a unui  Complex Comemorativ Internaţional înfiinţat în memoria militarilor germani şi ai aliaţilor lor de atunci care au participat şi au căzut în titanica luptă de la Stalingrad. Mai bine de 70 de ani, soldaţii români căzuţi la Stalingrad nu au avut nici cimitir, nici cruce. Memoria lor a fost în sfârşit onorată. Ei sunt comemoraţi la fel ca germanii, italienii, maghiarii şi combatanţii de alte naţionalităţi care şi-au dat viaţa în bătălia considerată drept punct de cotitură în desfăşurarea Războiului.