Programul teatrelor bucureştene în perioada 19   25 martie jpeg

Lista câştigătorilor celei de-a XX-a Gale a premiilor UNITER

📁 Istoria Teatrului
Autor: Redacția
🗓️ 24 aprilie 2012

"Ultima zi a tinereţii", în regia lui Yuri Kordonsky, de la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu, a primit, luni seară, premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, în timp ce trofeul pentru regie i-a revenit lui László Bocsárdi, pentru Caligula, de la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.

Cea de-a XX-a Gală a premiilor UNITER a avut loc luni seară la Teatrul Odeon din Capitală.

Principesa Margareta şi Principele Radu au asistat la eveniment, ca şi ministrul Culturii Kelemen Hunor şi primarul Capitalei Sorin Oprescu, aceştia din urmă înmânând trofeele pentru cel mai bun spectacol, respectiv pentru cea mai bună regie.

Actriţa Jacqueline Bisset, actorul şi regizorul Michael Pennington şi scriitorul Tobias Biancone au fost invitaţi speciali ai acestei ediţii a Galei premiilor UNITER, decernând totodată premii câştigătorilor din acest an. Printre personalităţile teatrului românesc prezente de asemenea pe scenă la decernare s-au numărat Marcel Iureş, Mircea Diaconu şi Mariana Mihuţ, în timp ce momentele de laudatio pentru premiile speciale au fost susţinute de Tompa Gabor, Monica Davidescu, Alice Georgescu, printre alţii.

Marina Constantinescu a vorbit despre Alexandru Tocilescu, căruia i-a fost acordat premiul de excelenţă (in memoriam), în timp ce Victor Rebengiuc a evocat personalitatea lui Liviu Ciulei, căruia i-a fost dedicat un moment special în cadrul galei.

Juriul care a desemnat câştigătorii în acest an a fost format din scenograful Puiu Antemir, actriţa Rodica Negrea şi criticii Ion Cazaban, Mircea Morariu şi Ludmila Patlanjoglu.

Prezentăm în continuare lista completă a premiilor UNITER 2012:

Premiul pentru cel mai bun spectacol:"Ultima zi a tinereţii", după Tadeusz Konwicki, regia Yuri Kordonsky (Teatrul Naţional "Radu Stanca", Sibiu)

Premiul pentru cea mai bună regie:László Bocsárdi, pentru Caligula, la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal:Sorin Leoveanu, pentru rolul titular din spectacolul Caligula la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal:Mariana Mihuţ, pentru rolul bunicii din spectacolul "Îngropaţi-mă pe după plintă", la Teatrul Bulandra din Bucureşti

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar:Cornel Scripcaru, pentru rolul Pavel Kirillici Lebedev, din spectacolul Ivanov, de la Teatrul Bulandra, Bucureşti.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar:Ana Ioana Macaria, pentru rolul Nastenka, din spectacolul "Însemnările unui necunoscut", la Teatrul Bulandra din Bucureşti.

Premiul pentru cea mai bună scenografie:Nikola Toromanov, pentru scenografia spectacolului "Vizita bătrânei doamne", la Teatrul Naţional Bucureşti.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic:Shylock, de Gareth Armstrong, regia artistică Răzvan Popa, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Premiul pentru cel mai bun debut:Raluca Vermeşan, pentru rolul Helen din spectacolul XXL, la Teatrul Act din Bucureşti

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor, Senatul UNITER a acordat următoarele premii:

Premiul de excelenţă-in memoriam Alexandru Tocilescu

Premiul pentru întreaga activitate-Valer Dellakeza (actor), Melania Ursu (actriţă), Cristian Hadji-Culea (regizor), Judit Dobre-Kothay (scenografie) şi Ştefan Oprea (critică şi istorie literară)

Premiul special pentru muzică de teatru-Arpad Konczei

Premiul special pentru teatru de copii-Anca Zamfirescu

Premiul special pentru teatru de păpuşi-Liviu Steciuc

În cadrul galei au mai fost decernate:

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2011:"Ultimul pact", de Oana Maria Cajal

Premiu special pentru critică de teatru-Monica Andronescu

Premiul British Council-Emil Boroghină

Premiul special al preşedintelui UNITER:Sandu Mihai Cociaşu

Premiul Mecena:Carmen Palade Adamescu

sursa:mediafax.ro