Statele Unite au promis 25 de milioane de dolari pentru prinderea lui Ayman al-Zawahiri (foto: United States Department of State)

Liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, ucis în Afganistan de o dronă americană

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 2 august 2022

Liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a fost ucis în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în Afganistan, printr-o lovitură cu dronă, ca urmare a unei operaţiuni antiteroriste efectuate de SUA, a transmis luni agenţia americană de presă Associated Press.

Un înalt oficial al administraţiei de la Washington a declarat luni grupului de presă de la Casa Albă:

„În weekend, Statele Unite au condus o operaţiune de combatere a terorismului în Afganistan împotriva unei ţinte de profil înalt al-Qaeda.”

„Operaţiunea a avut succes şi nu au existat victime civile", a spus oficialul.

Ulterior, informaţia a fost confirmată şi de preşedintele american, Joe Biden, care a anunţat uciderea liderului Al-Qaeda în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică în Afganistan printr-o lovitură cu dronă.

„Sâmbătă, la ordinul meu, Statele Unite au efectuat o lovitură aeriană asupra Kabulului, în Afganistan, care l-a ucis pe emirul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri”, a spus el într-un scurt discurs de la Casa Albă.

„S-a făcut dreptate şi acest lider terorist nu mai este", a adăugat Joe Biden.

Al-Zawahiri a preluat conducerea Al-Qaeda după asasinarea lui Osama bin Laden în 2011. Al-Zawahiri avea 71 de ani. Zawahiri a fost unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume, iar Statele Unite au promis 25 de milioane de dolari pentru orice informaţie care permitea să fie găsit, conform adevarul.ro.

Duminică, postul de televiziune afgan Ariana News a informat că o clădire rezidenţială situată în cartierul Sherpur al capitalei afgane a fost lovită de o rachetă. În urma incidentului nu au fost înregistrate victime. Reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne în guvernul interimar al Afganistanului format din mişcarea radicală „Taliban” a confirmat această informaţie canalului. 

Atacul cu dronă a fost efectuat folosind două rachete Hellfire şi fără nicio prezenţă militară americană la sol, a precizat un responsabil american, dovadă, în opinia sa, a capacităţii Statelor Unite de „a identifica şi localiza chiar şi cei mai căutaţi terorişti din lume şi de a lua măsuri pentru a-i elimina".

Ayman al-Zawahiri a fost reperat „în mai multe rânduri şi pentru o perioadă lungă de timp pe balconul unde a fost lovit în cele din urmă" de lovitură din capitala afgană, a adăugat el.

Ministrul adjunct al Culturii şi Informaţiei în guvernul taliban, Zabihullah Mujahid, a emis luni pe pagina sa de Twitter o declaraţie în care a spus că serviciile de securitate şi informaţii ale „Emiratului Islamic al Afganistanului” (numele statului folosit de talibani) „a investigat incidentul şi a stabilit că atacul a fost efectuat cu drone americane. Acesta notează că noile autorităţi afgane „condamnă ferm acest atac” şi îl consideră o încălcare a dreptului internaţional şi a acordului de la Doha.

„Asemenea acţiuni sunt o repetare a experienţei nereuşite din ultimii 20 de ani şi sunt contrare intereselor Statelor Unite, Afganistanului şi ale întregii regiuni”, a subliniat Mujahid.

Foto sus: Statele Unite au promis 25 de milioane de dolari pentru orice informaţie care permitea să fie găsit Ayman al-Zawahiri (© United States Department of State)