image

La punctul de fierbere

📁 Istorie recentă
🗓️ 19 august 2024

Avertismentele specialiștilor privind pericolul imens reprezentat de mesajele violente și de știrile false răspândite pe reţelele sociale s-au transformat într-o realitate dură pe străzile unor oraședin Marea Britanie. Violenţele au izbucnit în urma unui atac asupra unei școli de dans din Southport, o localitate în apropiere de Liverpool, trei fetiţe fiind ucise cu cuţitul și altele rănite.

Suspectul, un tânăr, a fost arestat, dar nu i s-a publicat numele, fiind la rândul lui minor. Reţelele sociale au început să răspândească știri false care clamau că atacatorul este un imigrant ilegal musulman, sosit în Marea Britanie cu barca. În aceste împrejurări, un judecător a decis să dezvăluie identitatea suspectului, dovedindu-se că este vorba despre un tânăr de origine africană, cu părinţi din Rwanda, născut în Marea Britanie, la Cardiff.

Dar, susţinute de mesajele violente, revoltele s-au răspândit rapid, ajungându-se la ciocniri cu poliţia, autorităţile fiind nevoite să apeleze la toate forţele disponibile pentru a nu scăpa situaţia de sub control.

În același timp, guvernul i-a chemat la discuţii pe reprezentanţii principalelor reţele sociale și giganţi ai internetului, Meta, Google, X, TikTok, încercând să găsească soluţii pentru oprirea răspândirii mesajelor care incită la violenţă. Dar o postare a lui Elon Musk, proprietarul platformei X, a ridicat și mai mult tensiunea, el afirmând că războiul civil este inevitabil în Marea Britanie.

Premierul Keir Starmer a replicat prin purtătorul său de cuvânt că nu este nicio justificare pentru asemenea afirmaţii și că oricine incită la violenţă va suporta rigorile legii.

Dincolo de confruntarea premierului britanic cu cel mai bogat om al planetei, problema gravă rămâne nerezolvată. Revoltele din Regatul Unit au arătat cât de ușor și de rapid violenţa din mediul online se transformă în violenţă de stradă. Și cât de greu este ca aceste mesaje de ură să poată fi restricţionate pe platformele sociale.

Dezinformarea, știrile false, incitarea la violenţă în mediul online sunt tot ceea ce mai trebuia pentru a aduce tensiunile existente în orice societate la punctul de fierbere.

FOTO deschidere: 10 Downing Street luminat în roz, drept omagiu adus victimelor atacului din Southport. (sursa:Wikimedia Commons)

Textul a fost publicat în numărul 271 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 14 august - 14 septembrie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum