La 15 ani de la primul val de aderare al ╚Ť─ârilor din fostul bloc comunist, este UE preg─âtit─â s─â se extind─â ├«n Balcanii de Vest? png

La 15 ani de la primul val de aderare al ╚Ť─ârilor din fostul bloc comunist, este UE preg─âtit─â s─â se extind─â ├«n Balcanii de Vest?

­čôü Istorie contemporan─â
Autor: europolitics.ro

Integrarea Balcanilor de Vest ├«n Uniunea European─â va r─âm├óne un subiect tabu ├«n timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc ├«n perioada 23 ÔÇô 26 mai. Rom├ónia va pune acest subiect pe masa discu╚Ťiilor abia dup─â alegeri, ├«n ultima lun─â ├«n care se va afla ├«n fruntea Consiliului UE, atunci c├ónd alte subiecte vor fi, ├«ns─â, arz─âtoare.

Ast─âzi se ├«mplinesc 15 ani de la integrarea Europei Baltice ╚Öi Centrale ├«n UE. Mai este, ├«ns─â, UE at├ót de doritoare pentru ├«nc─â o extindere? 

Pe 1 mai 2004 Europa frem─âta. Estul se re├«ntorcea acolo unde ├«i era locul. Rom├ónia ╚Öi Bulgaria mai aveau s─â a╚Ötepte ├«nc─â trei ani, pentru a finaliza capitole care nici ast─âzi nu prea sunt rezolvate. Entuziasmul de a fi membru al Uniunii Europene era la cele mai ├«nalte cote dar, ast─âzi, UE arat─â cu totul ╚Öi cu totul altfel, la 15 ani de la momentul integr─ârii Cehiei, Estoniei, Ungariei, Lituaniei, Letoniei, Maltei, Poloniei, Slovaciei ╚Öi Sloveniei. 

De ce nu se va vorbi ├«n campania electoral─â despre extinderea Uniunii Europene 

Securitatea cibernetic─â, fenomenul ╚Ötirilor false, campaniile de dezinformare, mi╚Öc─ârile de secesiune ├«n frunte cu Brexitul, corup╚Ťia din statele din Estul Europei, partidele populiste ╚Öi euroscepticismul sunt, acum, marile provoc─âri cu care se confrunt─â Uniunea European─â.

Poate acestea sunt motivele pentru care subiectul extinderii Uniunii spre Balcanii de Vest a fost evitat ├«n dezbaterea electoral─â organizat─â de POLITICO zilele trecute. 

Perspectiva integr─ârii celor ╚Öase state din Balcanii de Vest ├«n Uniunea European─â r─âm├óne destul de neclar─â. ├Än decembrie 2018, YouGov a realizat un sondaj, chestion├ónd cet─â╚Ťeni din Danemarca, Finlanda, Fran╚Ťa, Germania, Norvegia, Suedia ╚Öi Marea Britanie cu privire la integrarea Balcanilor de Vest ├«n UE. R─âspunsurile nu au fost, tocmai, mul╚Ťumitoare. 

image

Pe acest fond de tendin╚Ť─â a opiniei publice, ar fi fost foarte simplu pentru partidele populiste ╚Öi eurosceptice s─â-╚Öi construiasc─â platforma pe seama amenin╚Ť─ârii extinderii ├«n Balcanii de Vest. ├Än condi╚Ťiile Brexitului, orice proiect nou de expansiune va fi tratat marginal, de╚Öi, ├«n luna iunie, se vor da ni╚Öte r─âspunsuri importante cu privire la acest aspect.

La ├«nceputul anului, ministrul de Externe al Rom├óniei George Ciamba a spus c─â Rom├ónia inten╚Ťioneaz─â s─â aduc─â pe agenda dezbaterilor subiectul Balcanilor de Vest abia ├«n luna iunie, atunci c├ónd ╚Ťara noastr─â ├«╚Öi va finaliza mandatul pre╚Öedin╚Ťiei prin rota╚Ťie a Consiliului UE. Tot ├«n luna iunie va avea loc summit-ul Consiliului European. Liderii europeni ar trebui s─â se decid─â, ├«n unanimitate, cu privire la ini╚Ťierea negocierilor pentru aderarea Albaniei ╚Öi a Macedoniei de Nord ├«ns─â, pe agend─â, vor fi ╚Öi alte subiecte importante, precum Brexitul ╚Öi cadrul financiar multi-anual. 

Dac─â acest lucru nu se va ├«nt├ómpla, Uniunea European─â ├«╚Öi va pierde din influen╚Ťa pe care o are ├«n Balcanii de Vest. Promisiunea integr─ârii ├«n comunitatea european─â a detensionat multe rela╚Ťii din aceast─â zon─â. Spre exemplu, Macedonia de Nord a acceptat Acordul de la Prespa ╚Ötiind c─â aceasta este cartea c├ó╚Ötig─âtoare pentru a adera ├«n Uniunea European─â. 

Democra╚Ťia ├«n Balcanii de Vest a ├«nceput s─â se pr─âbu╚Öeasc─â 

O evaluare publicat─â la ├«nceputul acestui an de Centrul pentru Politici Contemporane ╚Öi de Fondul European pentru Balcani a scos ├«n eviden╚Ť─â problemele interne cu care se confrunt─â cele ╚Öase ╚Ť─âri din aceast─â regiune.

Click aici pentru continuarea articolului pe europolitics.ro