Insule din Japonia (foto: Pixabay)

Japonezii au descoperit peste 7.000 de noi insule

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 6 martie 2023

Numărul insulelor japoneze a crescut de peste două ori după o nouă numărătoare realizată de autoritățile nipone, ajungând la 14.125 de la 6.852 numărate acum 35 de ani.

Această creștere nu modifică mărimea teritoriului Japoniei sau apelor sale teritoriale, noul număr fiind doar rezultatul unui nivel mai ridicat de acuratețe al tehnologiei de cartografiere, însoțită de digitalizarea hărților, a subliniat Autoritatea de informații geospațiale a Japoniei (GSI), citată de Agerpres.

Guvernul nipon se baza până acum pe cifrele publicate în 1987 de Garda de coastă japoneză, care a trecut în revistă pur și simplu insulele cu o circumferință de minim 100 metri figurate pe o hartă a arhipelagului.

Pentru realizarea operațiunii experții GSI au selectat insulele cu o circumferință de minim 100 de metri despre care se consideră că s-au format în mod natural, dintre cele 120.729 măsurate automat, cu ajutorul computerului, cuprinse pe harta electronică națională a GSI. S-a făcut apoi o verificare prin comparație cu hărți mai vechi, pentru a exclude teritorii create artificial. Noua listă nu cuprinde însă insulele din lacuri și cursuri de apă.