Jamaica va cere Reginei Marii Britanii plata unor compensaţii pentru sclavie jpeg

Jamaica va cere Reginei Marii Britanii plata unor compensaţii pentru sclavie

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 iulie 2021

Un ministru jamaican a anunţat că va solicita compensanţii reginei marii Britanii pentru sclavie având în vedere că Jamaica este una din naţiunile Commonwealth-ului britanic, relatează adevarul.ro.

Regina Elisabeta a-II-a are titlul de regina ţării din Caraibe întrucât Jamaica a fost parte a Imperiului Britanic. „Suntem încântaţi să anunţăm că am făcut paşi suplimentari în demersurile noastre către obţinerea de justiţie reparatorie pentru victimele şi descendenţii comerţului transatlantic cu sclavi”, a transmis ministrul jamaican al culturii Olivia "Babsy" Grange. Aceasta a spus că urmează să „înainteze reginei şi guvernului Marii Britanii” o petiţie pentru compensaţii având în vedere rolul regatului în comerţul cu sclavi.

Olivia "Babsy" Grange a precizat că Consiliul Naţional pentru Reparaţii sprijină petiţia şi s-au pus de acord asupra faptului că „procuratura generală are nevoie să examineze meritele petiţiei pentru eventualitatea în care guvernul jamaican s-ar implica în transmiterea acesteia”.

„Va fi responsabilitatea camerelor Procuraturii să depună petiţia în numele poporului jamaican”, a subliniat Grange. Jamaica ar putea cere reparaţii de milioane de lire sterline, scrie Express. În 2015, Marea Britanie şi-a plătit datoria faţă de familiile posesoare de sclavi care au solicitat compensaţii pentru abolirea scalviei în 1833. „Marea Britanie şi-a plătit deja partea şi apoi o parte din preţul libertăţii pentru sclavii din Jamaica. Trebuie să vină o zi în care indivizii, popoarele şi naţiunile de astăzi să îşi asume responsabilitatea pentru ei înşişi”,e de părere Thomas Mace-Archer-Mills, istoric şi preşedintele Societăţii Monarhiştilor Britanici, potrivit Daily Star.