Israelul va interzice prin lege filmarea interacțiunilor soldaților săi cu palestinienii jpeg

Israelul va interzice prin lege filmarea interacțiunilor soldaților săi cu palestinienii

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 iunie 2018

Israelul va interzice prin lege grupărilor pentru drepturile omului să filmeze interacțiunile soldaților israelieni cu cetățenii palestinieni.

Grupările pentru drepturile omului filmează des soldații israelieni în Fâșia Gaza, lucru necesar, spun organizațiile, pentru a demonstra abuzurile soldaților. Un videoclip filmat de gruparea B’Tselem în 2016 arată cum un soldat israelian împușcă mortal un palestinian imobilizat. Filmarea a dus la condamnarea soldatului, relatează Adevărul.

Proiectul de lege, redactat de partidul naționalist Yisrael Beitenu, stipulează pedepse până la cinci ani de închisoare pentru filmarea și publicarea imaginilor care „au intenția de a afecta moralul soldaților israelieni sau cetățenilor”.  Pedeapsa poate fi mărită până la 10 ani dacă intenția a fost să submineze „securitatea națională”.

Proiectul de lege va fi supus votului în Parlament, posibil chiar săptămâna aceasta și dacă va fi aprobat, va fi modificat înaintea altor trei voturi în Parlament pentru ca apoi să devină lege. În proiect se afirmă că grupări precum B’Tselem sunt susținute de organizații și guverne „cu o agendă anti-Israel” și că videoclipurile sunt folosite pentru a ataca Israelul și securitatea națională.