Irma, ce cel mai puternic uragan din istorie format în Oceanul Atlantic / VIDEO jpeg

Irma, ce cel mai puternic uragan din istorie format în Oceanul Atlantic / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 7 septembrie 2017

Patru persoane au murit după ce cel mai puternic uragan din istorie format în Oceanul Atlantic a lovit miercuri Insulele Caraibe. În prezent, acesta se îndreaptă spre Puerto Rico şi Haiti, autorităţile aşteptându-se ca în weekend Irma să ajungă şi în Florida, relatează NBC News. 

Furtunile Jose şi Katia s-au intensificat miercuri după-amiază, ceea ce aduce la trei numărul uraganelor care se formează în bazinul Atlantic, transmite CNN, remarcând că este pentru prima oară din 2010 când în Atlantic sunt trei uragane active.

Uraganul Irma a ajuns la nord de Puerto Rico cu o viteză a vântului ce se apropie de 300 km/h. Distribuitorul de energie electrică a declarat că 965.000 de persoane, aproape două treimi din totalul clienţilor, au rămas fără curent electric. Autorităţile spun că cel puţin 50.000 de oameni au rămas fără apă potabilă şi că 14 spitale se bazează în prezent pe generatoarele de urgenţă, relatează Adevărul.

Inima uraganului a trecut direct peste insula Babuda, unde a cauzat mai multe inundaţii masive, preciează Serviciul Naţional Meteorologic. Cel puţin o persoană a murit în Barbuda, iar ministrul pentru afaceri externe al Franţei a adăugat că alte două persoane au murit pe insulele Sfântul Martin şi Sfântul Barts.  Prim-ministrul din Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a declarat că efectele uraganului sunt „sfâşietoare şi absolut devastatoare”. Acesta din urmă a mai preciat într-un interviu pentru o televiziune americană că „95% dintre clădiri au fost afectate de devastări”. Potrivit autorităţilor, 60% din cei aproximativ 1400 de locuitori au rămas fără locuinţe.

Multe dintre casele din Barbuda nu au fundaţii din beton ori au acoperişuri din lemn, care sunt vulnerabile în faţa vânturilor puternice. „Câteva gospodării au fost complet demolate”, a completat Gaston Browne.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat stare de urgenţă în Florida, Puerto Rico şi Insulele Virgine, în timp ce autorităţile din Bahamas au spus că vor evacua şase insule sudice.

Uraganul Irma a înregistrat aproape 300 km/h, apropiindu-se de Uraganul Allen din 1980, care a avut 305 km/h, potrivit Centrului Naţional al Uraganelor. Mai mulţi meteorologi americani spun că ar putea fi cel mai puternic uragan format vreodată în Oceanul Atlantic, adăugând că datorită ultimelor ploi din Puerto Rico, se aşteaptă la inundaţii masive.

Irma este aproape de un alt record negativ, intensitatea acestuia rămânând la Categoria 5 mai bine de 36 de ore. Doar alte şase uragane de pe Atlantic şi-au păstrat intensitatea mai mult timp de atât. 

Foto sus: U.S. Navy