Irlandezii ne dau KOSONII dacici înapoi jpeg

Irlandezii ne dau KOSONII dacici înapoi

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 26 iulie 2012

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, într-un comunicat, că autorităţile judiciare irlandeze au dispus restituirea unor bunuri de patrimoniu aparţinând statului român. Este vorba despre două monede dacice din aur de tip KOSON care au fost recuperate şi vor fi repatriate în România.

În urma unui demers complex de cooperare judiciară de excepţie, desfăşurat pe durata a aproximativ 16 luni, între instituţii româneşti şi Poliţia Naţională Irlandeză, două monede dacice din aur de tip Koson au fost recuperate şi vor fi repatriate în România. "Bunurile de patrimoniu urmează a reveni în România în data de 26 Iulie 2012 ", anunţă Ministerul Afacerilor Externe.După repatriere, Kosonii vor îmbogăţi patrimoniul României şi vor intra in colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României.Această acțiune reprezintă o premieră, fiind pentru prima dată când autorităţile româneşti reuşesc, ca urmare a unei decizii judecătoreşti emise de o instanţă din Uniunea Europeană, recuperarea unor piese exportate ilegal şi prezente în comerţul internaţional de antichităţi.

Monedele au fost scoase ilegal din ţară

Cele două monede fac parte din singura emisiune dacică de aur, având pe revers legenda scrisă cu litere greceşti – KOSON. Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur descoperit în urma unor activităţi ilegale de detecţie desfășurate de membri ai unor grupări organizate care au activat în zona Sarmisegetuza Regia, ultima capitală a Daciei libere, sit arheologic aflat pe lista UNESCO. Monedele au părăsit teritoriul naţional în mod clandestin, fiind depistate în comerţul internaţional cu antichităţi.

Acţiuni informativ-operative de recuperare

În intervalul februarie 2011 – iulie 2012, Ministerul Administraţiei şi Internelor prin intermediul Ataşatului de Afaceri Interne al României la Dublin – Irlanda, a iniţiat şi derulat un complex de activităţi informativ-operative şi de cooperare poliţienească în baza unei Cereri de Comisie Rogatorie iniţiată de Ministerul Public-Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia.Obiectul cooperării desfăşurate intens pe parcursul intervalului semnalat l-a constituit identificarea, localizarea şi indisponibilizarea unui lot de monede KOSON din aur, care urmau a fi oferite spre vânzare în cadrul unei licitaţii de artă la Dublin.În baza elementelor puse la dispoziţe de echipa de anchetatori români şi în urma întâlnirilor de lucru iniţiate cu partenerii de cooperare, au fost identificate coordonatele şi locaţia unde era planificată a se desfăşura acţiunea de vânzare, partenerii irlandezi reuşind identificarea vânzătorului lotului de monede aflat în litigiu şi procedând la indisponibilizarea acestora.Indisponibilizarea monedelor a declanşat un proces judiciar complex şi de durată ce a avut loc în faţa instanţelor irlandeze, având ca obiectiv stabilirea apartenenţei juridice şi restituirea monedelor statului român, a mai comunicat MAE.