Ion Iliescu: «În România a avut loc o Revoluție, indiferent de ceea ce se străduiesc să acrediteze cei cărora acest act de demnitate nu le este pe plac»  jpeg

Ion Iliescu: «În România a avut loc o Revoluție, indiferent de ceea ce se străduiesc să acrediteze cei cărora acest act de demnitate nu le este pe plac»

📁 Comunismul in România
🗓️ 23 decembrie 2017

”În decembrie 1989 în România a avut loc o Revoluție, indiferent de ceea ce se străduiesc să acrediteze cei cărora acest act de demnitate nu le este pe plac”, scrie fostul președinte Ion Iliescu, într-o postare publicată, vineri, pe blogul personal.

"Se împlinesc azi, 22 decembrie 2017, douăzeci și opt de ani de la victoria revoltei populare care a marcat începutul Revoluției Române. În decembrie 1989 în România a avut loc o Revoluție, indiferent de ceea ce se străduiesc să acrediteze cei cărora acest act de demnitate nu le este pe plac. A fost o schimbare radicală de sistem politic, s-au schimbat dramatic instituțiile statului, natura lor, s-a trecut de la un regim totalitar la unul democratic. Au apărut instituții noi, noi drepturi și libertăți civice, România s-a deschis spre lume", a scris Ion Iliescu

Potrivit fostului președinte, ”moștenirea Revoluției Române este una eminamente pozitivă și ea trebuie apărată de toți cei care cred în libertate și în democrație”.

"Privațiunile de tot felul, umilințele unei vieți la limita supraviețuirii, din ultimii ani ai ceaușismului, au fost declanșatorul revoltei populare. O revoltă care mocnea, Timișoara fiind locul în care ea a izbucnit la suprafață, după ce la Iași represiunea Securității a înăbușit o acțiune similară. Democrația s-a construit pe jertfa unor oameni, care au pus viața lor la temelia noii Românii, jertfă pe care o onorăm și o regretăm în același timp, pentru că nimeni n-ar trebui să fie obligat să se sacrifice pentru ideile și credințele lui. Pentru ca jertfa lor să aibă un sens pentru noile generații trebuie ca, alături de drepturi și libertăți, să învățăm să ne asumăm și responsabilitățile care derivă din starea noastră de cetățeni. Moștenirea Revoluției Române este una eminamente pozitivă și ea trebuie apărată de toți cei care cred în libertate și în democrație. Mă înclin în fața memoriei tuturor celor care au luptat pentru libertate în anii totalitarismelor românești, a celor care, în decembrie 1989, au făcut posibilă schimbarea care a adus România în familia națiunilor europene", a adăugat Ion Iliescu.