Înscenarea morţii lui jurnalistului rus Babcenko are un precedent de pe vremea lui Ceauşescu: Afacerea Virgil Tănase jpeg

Înscenarea morţii lui jurnalistului rus Babcenko are un precedent de pe vremea lui Ceauşescu: Afacerea Virgil Tănase

📁 Istorie recentă
Autor: Ion Gaidau
🗓️ 31 mai 2018

Înscenarea morţii jurnalistului rus Arkadii Babcenko în scopul dejucării unei presupuse tentative de asasinat are un precedent istoric, şi anume afacerea Virgil Tănase, petrecută în 1982 în Franţa, scrie AFP.com și adevarul.ro.

„Virgil Tănase era un refugiat român în Franţa pe care serviciile româneşti, faimoasa Securitate, voia să îl elimine şi pe care DST (Direcţia de Supraveghere a Teritoriului, agenţia de contraspionaj a Franţei, n. red.) l-a făcut dispărut o bună perioadă, dând de înţeles că a murit“, explică pentru AFP Eric Dénécé, directorul Centrului Francez de Cercetare asupra Serviciilor de Informaţii (CF2R).

În „Des affaires tres specials“, apărută la editura Plon, Jacques-Marie Bourget şi Yvan Stefanovitch prezintă această afacere incredibilă. După publicarea, în revista „Actuel“, cu semnătura lui Virgil Tănase, a unui articol foarte critic la adresa dictatorului Nicolae Ceauşescu, acesta din urmă l-a însărcinat pe unul dintre agenţii săi în Franţa, şi anume pe Matei Haiducu, cu misiunea de a-l elimina pe scriitorul şi autorul dramatic. Tănase se refugiase cu trei ani mai devreme în Franţa şi obţinuse între timp cetăţenia acestei ţări. 

„Din verificare în verificare“, scriu cei doi autori, „DST a căpătat convingerea că nu este vorba despre o manipulare. Atunci a decis o înscenare de proporţii. A lansat zvonul morţii lui Virgil Tănase şi a lui Paul Goma“, un alt opozant român vizat de regimul de la Bucureşti. Potrivit variantei oficiale, Matei Haiducu ar fi refuzat misiunea încredinţată de Ceauşescu şi ar fi contactat DST. 

„La 20 mai 1982, la ieşirea din locuinţa sa din Paris, Virgil Tănase este răpit. Soţia sa, îngrijorată, fără veşti, sună la DST. A doua zi, însoţită de doi poliţişti ai acestui serviciu, ea reclamă la comisariatul din cartier dispariţia soţului său“, adaugă autorii. „A jucat cu atât mai bine rolul de soţie îngrijorată, cu cât nu ştia ce s-a întâmplat cu soţul ei“, remarcă ei.  Reapărând miercuri după-amiază, la câteva ore de la anunţarea morţii sale, Arkadii Babcenko şi-a prezentat scuze în primul rând faţă de soţia sa. 

627x0 jpg jpeg

În 1982, DST l-a ascuns pe Virgil Tănase timp de trei luni într-o „locuinţă sigură“ din Bretania şi a lăsat ca toate învinuirile să fie aduse Securităţii. La 30 august, înscenarea a fost dezvăluită de cotidianul „Le matin de Paris“, iar puţin după aceea Virgil Tănase a reapărut la sediul revistei „Actuel“, condusă de prietenul său Jean-François Bizot, şi a ţinut o conferinţă de presă. „Contraspionajului francez a considerat afacerea un succes“, subliniază Jacques-Marie Bourget şi Yvan Stefanovitch.  Pe fondul acestui caz, preşedintele francez François Mitterrand şi-a anulat o vizită prevăzută la Bucureşti. 

La rândul său, Virgil Tănase, în prezent în vârstă de 72 de ani, şi-a continuat cariera de romancier, dramaturg şi regizor, notează AFP.