├Änscenarea mor┼úii lui jurnalistului rus Babcenko are un precedent de pe vremea lui Ceau┼čescu: Afacerea Virgil T─ânase jpeg

├Änscenarea mor┼úii lui jurnalistului rus Babcenko are un precedent de pe vremea lui Ceau┼čescu: Afacerea Virgil T─ânase

├Änscenarea mor┼úii jurnalistului rus Arkadii Babcenko ├«n scopul dejuc─ârii unei presupuse tentative de asasinat are un precedent istoric, ┼či anume afacerea Virgil T─ânase, petrecut─â ├«n 1982 ├«n Fran┼úa, scrie AFP.com ╚Öi adevarul.ro.

ÔÇ×Virgil T─ânase era un refugiat rom├ón ├«n Fran┼úa pe care serviciile rom├óne┼čti, faimoasa Securitate, voia s─â ├«l elimine ┼či pe care DST (Direc┼úia de Supraveghere a Teritoriului, agen┼úia de contraspionaj a Fran┼úei, n. red.) l-a f─âcut disp─ârut o bun─â perioad─â, d├ónd de ├«n┼úeles c─â a muritÔÇť, explic─â pentru AFP Eric D├ęn├ęc├ę, directorul Centrului Francez de Cercetare asupra Serviciilor de Informa┼úii (CF2R).

├Än ÔÇ×Des affaires tres specialsÔÇť, ap─ârut─â la editura Plon, Jacques-Marie Bourget ┼či Yvan Stefanovitch prezint─â aceast─â afacere incredibil─â. Dup─â publicarea, ├«n revista ÔÇ×ActuelÔÇť, cu semn─âtura lui Virgil T─ânase, a unui articol foarte critic la adresa dictatorului Nicolae Ceau┼čescu, acesta din urm─â l-a ├«ns─ârcinat pe unul dintre agen┼úii s─âi ├«n Fran┼úa, ┼či anume pe Matei Haiducu, cu misiunea de a-l elimina pe scriitorul ┼či autorul dramatic. T─ânase se refugiase cu trei ani mai devreme ├«n Fran┼úa ┼či ob┼úinuse ├«ntre timp cet─â┼úenia acestei ┼ú─âri. 

ÔÇ×Din verificare ├«n verificareÔÇť, scriu cei doi autori, ÔÇ×DST a c─âp─âtat convingerea c─â nu este vorba despre o manipulare. Atunci a decis o ├«nscenare de propor┼úii. A lansat zvonul mor┼úii lui Virgil T─ânase ┼či a lui Paul GomaÔÇť, un alt opozant rom├ón vizat de regimul de la Bucure┼čti. Potrivit variantei oficiale, Matei Haiducu ar fi refuzat misiunea ├«ncredin┼úat─â de Ceau┼čescu ┼či ar fi contactat DST. 

ÔÇ×La 20 mai 1982, la ie┼čirea din locuin┼úa sa din Paris, Virgil T─ânase este r─âpit. So┼úia sa, ├«ngrijorat─â, f─âr─â ve┼čti, sun─â la DST. A doua zi, ├«nso┼úit─â de doi poli┼úi┼čti ai acestui serviciu, ea reclam─â la comisariatul din cartier dispari┼úia so┼úului s─âuÔÇť, adaug─â autorii. ÔÇ×A jucat cu at├ót mai bine rolul de so┼úie ├«ngrijorat─â, cu c├ót nu ┼čtia ce s-a ├«nt├ómplat cu so┼úul eiÔÇť, remarc─â ei.  Reap─âr├ónd miercuri dup─â-amiaz─â, la c├óteva ore de la anun┼úarea mor┼úii sale, Arkadii Babcenko ┼či-a prezentat scuze ├«n primul r├ónd fa┼ú─â de so┼úia sa. 

627x0 jpg jpeg

├Än 1982, DST l-a ascuns pe Virgil T─ânase timp de trei luni ├«ntr-o ÔÇ×locuin┼ú─â sigur─âÔÇť din Bretania ┼či a l─âsat ca toate ├«nvinuirile s─â fie aduse Securit─â┼úii. La 30 august, ├«nscenarea a fost dezv─âluit─â de cotidianul ÔÇ×Le matin de ParisÔÇť, iar pu┼úin dup─â aceea Virgil T─ânase a reap─ârut la sediul revistei ÔÇ×ActuelÔÇť, condus─â de prietenul s─âu Jean-Fran├žois Bizot, ┼či a ┼úinut o conferin┼ú─â de pres─â. ÔÇ×Contraspionajului francez a considerat afacerea un succesÔÇť, subliniaz─â Jacques-Marie Bourget ┼či Yvan Stefanovitch.  Pe fondul acestui caz, pre┼čedintele francez Fran├žois Mitterrand ┼či-a anulat o vizit─â prev─âzut─â la Bucure┼čti. 

La r├óndul s─âu, Virgil T─ânase, ├«n prezent ├«n v├órst─â de 72 de ani, ┼či-a continuat cariera de romancier, dramaturg ┼či regizor, noteaz─â AFP.