INFOGRAFIE Armata rus─â va primi ├«n cur├ónd ÔÇ×torpilele ApocalipseiÔÇť care pot fi ├«narmate cu focoase termonucleare VIDEO jpeg

INFOGRAFIE Armata rus─â va primi ├«n cur├ónd ÔÇ×torpilele ApocalipseiÔÇť care pot fi ├«narmate cu focoase termonucleare VIDEO

­čôü Istorie recent─â
Autor: Viorica Marin
­čŚô´ŞĆ 12 februarie 2019

Armata rus─â va primi, ├«n cur├ónd, peste 30 de super-torpile ├«narmate cu focoase termonucleare, transmite publica┼úia Foxtrot Alpha. Numit─â Poseidon, aceast─â torpil─â rapid─â va fi detonat─â ├«n apropierea coastelor ora┼čelor inamice ├«n caz de r─âzboi. 

Primele zvonuri despre aceast─â super-arm─â au ap─ârut ├«n 2015. Proiectul, cunoscut atunci sub numele de ÔÇ×Status-6 Ocean Multipurpose SystemÔÇŁ ┼či numit de americani ÔÇ×KanyonÔÇŁ, a fost confirmat─â ulterior de surse din Pentagon. Pe 27 noiembrie 2016 a fost detectat un test nuclear submarin efectuat de Rusia. O arm─â nuclear─â nou─â ┼či foarte puternic─â, despre care Pentagonul nu a oferit detalii, a fost lansat─â atunci de pe un submarin rusesc ├«ntr-o zon─â geografic─â despre care nu s-au oferit detalii. Drona are scopul de a crea un tsunami masiv, care contamineaz─â radioactiv, cu cobalt-60, coasta pe care ajunge. Arma poate fi transportat─â de dou─â noi submarine ruse┼čti, numite Project 09852 Belgorod (din clasa de mari dimensiuni Oscar) ┼či Project 09851 Habarovsk, lansate la ap─â ├«n 2012, respectiv 2014. 

  Habarovsk este un model misterios, despre care se ┼čtie c─â poate transporta ┼čase vehicule submarine ÔÇ×specialeÔÇŁ.  Drona Poseidon seam─ân─â, la form─â, cu un submarin. Este posibil ca arma s─â fie bazat─â pe platforma Surrogat. Acesta este un submarin autonom prezentat de Rusia, care poate fi folosit ├«n misiuni de spionaj sau pentru a imita orice alt model de submarin. Drona va putea fi folosit─â pentru a p─âc─âli submarinele de atac ale NATO, care, ├«n vreme de r─âzboi, ar avea rolul de a v├óna clasele mai mari ruse┼čti de submarine, care transport─â rachete balistice. Potrivit unor zvonuri, Rusia consider─â c─â Poseidon este o arm─â defensiv─â de ultim─â instan┼ú─â ┼či nu o ia ├«n calcul ca arm─â ofensiv─â. 

Conform blogului militar Foxtrot Alpha, detonarea unei astfel de torpile sub podul Golden Gate din San Francisco are poten┼úialul de a ucide ┼či r─âni peste o jum─âtate de milion de oameni. Mai mult, norul de radia┼úie produs ar ajunge spre nord p├ón─â ├«n statul Nevada. Se pare c─â dou─â ┼úinte deja selectate pentru aceste drone sunt bazele navale Kitsap (din Washington) ┼či Kings Bay (Georgia), unde au bazele flotele de submarine balistice americane. De┼či aceast─â arm─â pare impresionant─â, ea nu este mai periculoas─â dec├ót actualele rachete intercontinentale. Spre deosebire de dron─â, acestea pot atinge ┼úintele ├«n c├óteva minute. Poseidon are nevoie de mai mult timp pentru a-┼či atinge ┼úinta (poate chiar zile), dar are avantajul c─â este mai greu de contracarat de sistemele de ap─ârare existente. 

627x0 jpg jpeg

Comandantul ┼čef al marinei ruse, Vladimir Koroliov, a anun┼úat luni finalizarea cu succes a testelor oficiale viz├ónd noile sisteme de rachete de ap─ârare aerian─â ÔÇ×Poliment-RedutÔÇť cu lansare vertical─â, cu care vor fi echipate fregatele din proiectul 22350, potrivit postului de televiziune al armatei ruse Zvezda. ├Äntr-un interviu acordat anterior ziarului armatei ruse Krasnaia Zvezda, Vladimir Koroliov a declarat c─â acest sistem de rachete este capabil s─â loveasc─â ┼úinte ├«n aer situate la o distan┼ú─â de 150 km ┼či la o altitudine de p├ón─â la 30 km. ├Än noiembrie, ministrul ap─âr─ârii rus Serghei ┼×oigu anun┼úase c─â peste 10 lans─âri de rachete ÔÇśPoliment-RedutÔÇÖ asupra mai multor tipuri de ┼úinte au fost efectuate ├«n timpul testelor ├«n cadrul Flotei ruse a Nordului. ├Än acela┼či timp, bombardiere strategice Tu-95MS au efectuat luni, ├«n cadrul unor exerci┼úii ale avia┼úiei de lung─â distan┼ú─â, ├«n districtele militare Centru ┼či Vest, simul├ónd atacuri cu rachete asupra unor ÔÇś┼úinteÔÇÖ la sol ale unui inamic conven┼úional ├«n condi┼úii meteorologice dificile, a indicat Ministerul Ap─âr─ârii rus ├«ntr-un comunicat, citat de agen┼úiile de pres─â de la Moscova. 

Aparatele Tu-95MS (Bear H, potrivit clasific─ârii NATO) au decolat de la baza aerian─â Engels din regiunea Saratov ├«n cadrul acestor exerci┼úii care au inclus ┼či realimentarea avioanelor ├«n aer. Aceste anun┼úuri ale Moscovei intervin pe fondul tensiunilor cu SUA ┼či NATO legate de retragerea Statelor Unite ┼či a Rusiei din Tratatul privind For┼úele Intermediare Nucleare (INF), ceea ce provoac─â temeri privind o nou─â curs─â a ├«narm─ârii ├«ntre cele dou─â puteri nucleare, lucru ce ar putea afecta ├«ntregul sistem de securitate pe continentul european.