Inelul scriitoarei Jane Austen, vândut la licitaţie jpeg

Inelul scriitoarei Jane Austen, vândut la licitaţie

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 12 iulie 2012

Un inel din aur cu turcoaz care a aparţinut lui Jane Austen, autoarea celebrelor romane "Mândrie şi prejudecată" şi "Raţiune şi simţire", a fost vândut la o licitaţie a casei Sotheby's cu suma de 152.450 de lire sterline (236.557 de dolari).

Inelul a fost depus la casa de licitaţii Sotheby's de familia scriitoarei, alături de un bilet semnat de cumnata acesteia, Eleanor Austen, în noiembrie 1863. Aceasta din urmă îi scria nepoatei lui Jane Austen, Caroline, următoarele:"Draga mea Caroline, Acest inel i-a aparţinut odată mătuşii tale Jane. Mie mi l-a dat mătuşa ta Casandra, când a aflat că m-am logodit cu unchiul tău. Ţi-l las moştenire ţie. Fii binecuvântată!".

Potrivit specialistului în literatură de la Sotheby's doctorul Gabriel Heaton, descoperirea unui obiect personal al lui Jane Austen, despre care nu se ştia anterior, este ceva extrem de rar. Heaton a precizat că se fac multe speculaţii privind persoana care i-a dăruit inelul romancierei. "L-am dus la Dublin şi l-am arătat oamenilor de acolo şi mulţi spuneau că probabil i-a fost dat lui Jane de iubitul ei irlandez, Tom Lefroy", a spus Heaton..

Pe de altă parte, Heaton crede mai degrabă că inelul, aflat într-o cutie ce poartă marca unui aurar din Londra, ar fi fost un cadou de la fratele scriitoarei Henry, care era bancher în capitala Angliei.

Sursa:www.adevarul.ro