Incident în Strâmtoarea Ormuz  O navă americană a tras focuri de avertisment, după ce mai multe vedete de atac rapid iraniene s au apropiat periculos de mult jpeg

Incident în Strâmtoarea Ormuz. O navă americană a tras focuri de avertisment, după ce mai multe vedete de atac rapid iraniene s-au apropiat periculos de mult

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 11 mai 2021

O navă a Marinei americane a tras focuri de avertisment împotriva a 13 nave iraniene care se apropiaseră de un submarin american în Strâmtoarea Ormuz, a indicat luni Pentagonul, care a caracterizat manevrele făcute de ramura navală a Gardienilor Revoluţiei Islamice drept „periculoase şi neprofesioniste”, relatează adevarul.ro.

Este al doilea incident din ultima lună în care nave militare ale SUA au fost nevoite să tragă focuri de avertizare din cauza a ceea ce Washingtonul consideră a fi un comportament periculos al navelor iraniene din regiune. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că 13 vedete (nave rapide de mici dimensiuni) ale Gardienilor Revoluţiei Islamice s-au apropiat la mai puţin de 140 de metri de navele americane care escortau submarinul Georgia, înainte ca una dintre navele US Navy să tragă 30 de focuri de avertisment în două rafale pentru a le forţa să se îndepărteze.

 „După a doua rafală de focuri de avertisment, cele 13 vedete s-au îndepărtat”, a spus purtătorul de cuvânt la Pentagonului, care a adăugat că „acesta este genul de acţiune care se poate solda cu răniţi şi poate duce la erori de apreciere în regiune. Nu e în interesul nimănui”.

În aprilie, trei nave iraniene de atac rapid s-au apropiat la mai puţin de 70 de metri de două nave americane în apele internaţionale din nordul Golfului Persic. Au fost trase focuri de avertisment şi atunci. În urmă cu o zi, o echipă a Marinei SUA şi a Gărzii de Coastă a făcut o captură masivă de arme de provenienţă necunoscută de pe o navă dhow (un vas tradiţional din Orientul Mijlociu) în Marea Arabiei de Nord. Captura a fost una impresionantă ocupând o mare parte din puntea din spate a vasului de război USS Monterey, cu o lungime de 173 de metri.