Incendiu la catedrala gotică din Rouen (foto: Captură video Youtube / Al Jazeera English)

Incendiu la catedrala gotică din Rouen / VIDEO

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 12 iulie 2024

Un incendiu a izbucnit joi la fleșa din secolul al XIX-lea, aflată în curs de restaurare, a catedralei din Rouen, în nord-vestul Franței.

Incendiul, care a cuprins în principal materiale plastice provenite de la lucrările de construcție în curs de desfășurare la turla catedralei din Rouen, a fost adus „sub control” la începutul după-amiezii, a declarat, pentru AFP, Stéphane Gouezec, directorul serviciului departamental de pompieri, informează Agerpres.

Incendiul fusese anunțat anterior de primarul acestui oraș din Normandia, Nicolas Mayer-Rossignol, pe rețeaua X:

„Început de incendiu (...) la fleșa catedralei din Rouen. Origine necunoscută, în acest stadiu”, a scris pe rețeaua socială edilul care a postat și o fotografie cu o coloană de fum ce ieșea din schelele din jurul turlei.

Alte fotografii postate pe rețeaua socială arătau folia de plastic din jurul schelei străpunsă de flăcări.

Potrivit prefecturii departamentului Seine-Maritime, contactată de AFP, „incendiul a izbucnit în partea superioară a fleșei, care nu este din lemn, ci din metal, aflată în curs de restaurare”.

Catedrala gotică, pictată de mai multe ori de Claude Monet (1840-1926), unul dintre fondatorii impresionismului, este un monument prestigios din Rouen, „una dintre cele mai remarcabile clădiri din Normandia”, potrivit site-ului Ministerului Culturii din Franța.

La începutul secolului al XVI-lea, catedralei i-a fost adăugată o turlă din lemn și plumb, însă aceasta a fost lovită de fulger în 1822. Lucrările de înlocuire a fleșei vechi cu una din fontă înaltă de 151 de metri au fost finalizate abia 60 de ani mai târziu.

În aprilie 2019, Catedrala Notre-Dame din Paris, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, cel mai vizitat monument din Europa (12 milioane de vizitatori pe an), a fost devastată de un incendiu uriaș. Fleșa acestui simbol al creștinismului, proiectată de arhitectul din secolul al XIX-lea Eugene Viollet-le-Duc, s-a prăbușit, împreună cu o parte din acoperiș.

Foto sus: Incendiu la catedrala gotică din Rouen (foto: Captură video Youtube / Al Jazeera English)