În Estonia va fi ridicat un monument în amintirea victimelor comunismului jpeg

În Estonia va fi ridicat un monument în amintirea victimelor comunismului

📁 Comunism
Autor: Redacția
🗓️ 3 februarie 2015

În capitala Estoniei va fi ridicat un monument în memoria victimelor comunismului. Guvernul a luat în sfârșit o decizie în acest sens, după ani de zile în care acest plan a fost amânat. Designul pentru monument, ce va fi ridicat în cadrul Memorialului Maarjamae, a fost selectat în urmă cu trei ani în urma unui concurs. Guvernul dorește ca monumentul să fie finalizat până în 2018, anul în care Estonia sărbătorește 100 de ani de la nașterea statului.

Memorialele dedicate celui de-Al Doilea Război Mondial au trezit până acum controverse în relațiile dintre Estonia și Rusia. Cel mai cunoscut incident a avut loc în 2007, când autoritățile estoniene au decis să mute un monument dedicat Armatei Roșii;rușii au criticat atunci decizia, iar la Tallin au avut loc câteva revolte. Rușii au considerat acest gest o insultă la adresa soldaților sovietici, pe care-i consideră eliberatori ai poporului estonian. De partea cealaltă, estonienii spun că soldații Armatei Roșii au fost mai degrabă ocupanți. Conflictul a culminat cu o serie de atacuri cibernetice asupra organizațiilor estoniene și cu un asediu al ambasadei Estoniei de la Moscova.

Președintele Toomas Hendrik Ilves este cunoscut drept un critic foarte voval al Kremlinului. Acesta a declarat la un moment dat că Germania a făcut o treabă mai bun în a-și asuma responsabilitatea pentru crimele naziste decât Moscova în cazul crimelor sovietice.