În 1916, un soldat britanic s a întors de bunăvoie într un lagăr german jpeg

În 1916, un soldat britanic s-a întors de bunăvoie într-un lagăr german

Un ofițer britanic capturat de germani în timpul Primului Război Mondial a primit o permisie de 2 săptămâni pentru a părăsi lagărul de prizonieri, pentru a merge înapoi în Anglia să-și viziteze mama aflată pe patul de moarte. I s-a pus însă o condiție:să se întoarcă.  Respectându-și cuvântul dat, căpitanul Robert Campbell, în vârstă de 29 de ani, s-a întors, scrie The Telegraph.

El și-a ținut promisiunea făcută Kaiserului și s-a întors în lagărul de prizonieri.

Campbell se afla deja de doi ani în lagărul de prizonieri de război din Magdeburg, când a aflat că mama sa suferea de cancer. Britanicul s-a hotărât să-i scrie direct Kaiserului Wilhelm al II-lea, implorându-l să-i permită să se întoarcă temporar acasă, pentru a-și vedea pentru ultima oară mama. În mod incredibil, Kaiserul i-a acceptat cererea și i-a permis să plece două săptămâni, cu condiția să se întoarcă.

Campbell a ajuns la casa părintească din Gravesend, Kent, în decembrie 1916, și a petrecut câteva zile alături de mama sa, după care s-a întors în lagărul din Germania, unde a rămas până la sfârșitul războiului.

Povestea sa a fost descoperită recent de istoricul Richard Van Emden. „Campbell era ofițer și și-a dat cuvântul de onoare că se va întoarce”, a declarat Van Emden. „Dacă nu se întorcea, nu ar fi existat repercusiuni față de ceilalți prizonieri.Ce mi se pare însă și mai uimitor e faptul că Armata Britanică i-a permis să se întoarcă în Germania. Englezii i-ar fi putut spune «nu te mai întorci, rămâi aici!».”

Campbell fusese capturat în timpul bătăliei de la Mons, din Franța, în august 1914, la doar câteva săptămâni de la începutul războiului. După ce a fost eliberat, în 1918, el s-a întors acasă și s-a retras din armată în 1925. A murit în iulie 1966, la vârsta de 81 de ani.