Imaginea disperării: sute de afgani evacuaţi cu un avion care poate transporta de patru ori mai puţini oameni jpeg

Imaginea disperării: sute de afgani evacuaţi cu un avion care poate transporta de patru ori mai puţini oameni

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 17 august 2021

Aproape 650 de afgani au fost evacuaţi din Kabul într-un singur transport, cu un avion militar american C-17 Globemaster III. Poza s-a viralizat pe internet, încă una din imaginile emblematice ale crizei pe care o trăiesc afganii care vor să fugă din ţară după ocupaţia talibană, relatează adevarul.ro.

Potrivit publicaţiei Defense One, americanii nu ar fi intenţionat să evacueze atât de mulţi oameni într-un singur zbor, însă afganii pur şi simplu s-au tras unii pe alţii înăuntru prin rampa deschisă a avionului. În loc să-i oblige să coboare, „echipajul a decis să decoleze”, a declarat un oficial pentru Defense One. „Aproximativ 640 de afgani au coborât din avion la destinaţie”, a mai spus oficialul citat. Avionul a zburat duminică, 15 august, de la Kabul în Qatar, mai scrie sursa citată.

627x0 jpg jpeg

C-17 Globemaster III este un avion strategic de transport produs de Boeing. Aeronava are o lungime de 53 de metri şi poate transporta 134 de oameni, conform configuraţiei standard de pe site-ul producătorului. Ca să încapă atâţia oameni, de peste patru ori mai mulţi decît capacitate normală, afganii au fost aşezaţi pe podeaua avionului. Procedura se numeşte „încărcare pe podea”: pasagerii se ţin de chingile prinse de pereţii avionului, pe post de centură de siguranţă. În 2013, un aparat similar a evacuat 670 de oameni din calea unui taifun care ameninţa Filipine.