Imaginea disperării: sute de afgani evacuaţi cu un avion care poate transporta de patru ori mai puţini oameni jpeg

Imaginea disperării: sute de afgani evacuaţi cu un avion care poate transporta de patru ori mai puţini oameni

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 17 august 2021

Aproape 650 de afgani au fost evacuaţi din Kabul într-un singur transport, cu un avion militar american C-17 Globemaster III. Poza s-a viralizat pe internet, încă una din imaginile emblematice ale crizei pe care o trăiesc afganii care vor să fugă din ţară după ocupaţia talibană, relatează adevarul.ro.

Potrivit publica┼úiei Defense One, americanii nu ar fi inten┼úionat s─â evacueze at├ót de mul┼úi oameni ├«ntr-un singur zbor, ├«ns─â afganii pur ┼či simplu s-au tras unii pe al┼úii ├«n─âuntru prin rampa deschis─â a avionului. ├Än loc s─â-i oblige s─â coboare, ÔÇ×echipajul a decis s─â decolezeÔÇŁ, a declarat un oficial pentru Defense One. ÔÇ×Aproximativ 640 de afgani au cobor├ót din avion la destina┼úieÔÇŁ, a mai spus oficialul citat. Avionul a zburat duminic─â, 15 august, de la Kabul ├«n Qatar, mai scrie sursa citat─â.

627x0 jpg jpeg

C-17 Globemaster III este un avion strategic de transport produs de Boeing. Aeronava are o lungime de 53 de metri ┼či poate transporta 134 de oameni, conform configura┼úiei standard de pe site-ul produc─âtorului. Ca s─â ├«ncap─â at├ó┼úia oameni, de peste patru ori mai mul┼úi dec├«t capacitate normal─â, afganii au fost a┼čeza┼úi pe podeaua avionului. Procedura se nume┼čte ÔÇ×├«nc─ârcare pe podeaÔÇŁ: pasagerii se ┼úin de chingile prinse de pere┼úii avionului, pe post de centur─â de siguran┼ú─â. ├Än 2013, un aparat similar a evacuat 670 de oameni din calea unui taifun care amenin┼úa Filipine.