Imagine antică a lui Iisus găsită într un  mormânt egiptean jpeg

Imagine antică a lui Iisus găsită într-un mormânt egiptean

📁 Egiptul Antic
Autor: Carolina Novac
🗓️ 26 mai 2014

Arheologii spanioli au descoperit o primă imagine a lui Iisus Hristos într-un mormânt egiptean  din perioada antică. Imaginea a fost realizată pe pereții unei pietre și  reprezintă un bărbat tânăr, cu păr creț,  îmbrăcat înr-o tunică scurtă. Piatra respectivă se găsește într-un oraș din zona Oxyrhynchus, la o distanță mică de Cairo.

Egiptologul spaniol, Josep Padro, care a realizat săpături în aria sitului arheologic descrie imaginea bărbatului în felul următor:”El își ridică mâna de parcă ar face o binecuvântare”.  Acesta  susține că ”descoperirea făcută poate fi printre primele imagini ale lui Iisus Hristos”.

Zona Oyrhynchus este cunoscută pentru cultul lui Osiris, zeitatea egipteană pentru viața de apoi.  Osiris a fost un exemplu  pentru toți cei care vor să înfrângă moartea. Imaginea realizată în piatră datează din secolele al VI-lea, VII-lea d. H.

Imaginea bărbatului tânăr cuprinde și alte elemente pe pereții picturii, elemente cum ar fi plante și anumite simboluri, inscripții scrise în limba coptă care se încearcă a fi traduse. Limba coptă reprezintă stadiul final al limbii egiptene,  aceasta fiind o limbă nordică afro-asiaticăvorbită în Egipt până în perioada secolului al XVII-lea.  

Pentru a ajunge la această piatră, echipa de egiptologi a fost nevoită să îndepărteze 45 tone de piatră. Echipa de cercetare de la Universitatea de la Barcelona declară că ” pentru realizarea  unor viitoare săpături este absolut necesar  excavarea  unei  întregi structuri antice atașate”[1].

[1]http://news.discovery.com/history/archaeology/early-image-of-jesus-found-in-egyptian-tomb-140430.htm