Iisus a luat Cina cea de taină miercuri, nu în Joia Mare jpeg

Iisus a luat Cina cea de taină miercuri, nu în Joia Mare

­čôü Istoria Religiilor
Autor: Redac╚Ťia

Un profesor britanic de teologie afirmă că ultima masă pe care Iisus Hristos a luat-o alături de cei 12 apostoli, Cina cea de taină, a avut loc într-o zi de miercuri, nu joi, cum se credea, relatează AFP.

Profesorul Colin Humphreys de la Universitatea Cambridge a încercat să explice, în cartea intitulată "Misterul Ultimei Cine", toate contradicţiile care îi intrigă pe istorici de multe secole.

"Am descoperit c─â cina a avut loc miercuri, pe data de 1 aprilie din anul 33", a declarat, luni, pentru ziarul Times, profesorul Colin Humphreys.

Totodată, potrivit acestuia crucificarea a avut loc pe 3 aprilie, iar învierea pe 5, în anul 33.

Exper┼úii ├«n Biblie ┼či to┼úi cre┼čtinii cred c─â ultima cin─â a ├«nceput dup─â asfin┼úit, joi seara, iar r─âstignirea lui Iisus a avut loc diminea┼úa urm─âtoare, vineri, aproximativ ├«n jurul orei 09.00.

"Procesele lui Iisus au avut loc ├«n zone diferite din Ierusalim. Exper┼úii au parcurs Ierusalimul cu un cronometru pentru a verifica dac─â era posibil ca acele evenimente s─â se desf─â┼čoare ├«n intervalul joi seara - vineri diminea┼úa: cei mai mul┼úi dintre ei au ajuns la concluzia c─â era imposibil", a explicat profesorul britanic ├«n cartea sa.

Apostolii Matei, Marcu ┼či Luca spun c─â Cina cea de tain─â a fost o mas─â de Pa┼čte, ├«n timp ce apostolul Ioan afirm─â c─â aceast─â mas─â a avut loc ├«nainte de Pa┼čtele evreiesc. "Solu┼úia pe care am g─âsit-o este aceasta: ambele tabere au dreptate, ├«ns─â ele se raportau la dou─â calendare diferite", a declarat Colin Humphreys.

Dup─â ce a analizat cele dou─â calendare, profesorul britanic a ajuns la concluzia potrivit c─âreia Cina cea de tain─â a avut loc miercuri, cu o zi ├«nainte de Joia cea mare. Papa Benedict al XVI-lea a sus┼úinut o teorie similar─â ├«n 2007, afirm├ónd c─â Isus a celebrat, probabil, cina cu discipolii s─âi dup─â calendarul Qumran (ebraic), cu cel pu┼úin o zi ├«nainte. Profesorul Colin Humphreys a afirmat c─â, de┼či teoria Papei ajunge la aceea┼či concluzie, este incorect─â deoarece calendarul Qumran plaseaz─â Pa┼čtele evreiesc la cel pu┼úin o s─âpt─âm├ón─â dup─â data R─âstignirii.

Citi╚Ťi Historia Digital ÔÇ×Pa╚Ötele, a╚Öa cum ├«l ╚ÖtiamÔÇŁ disponibil pe paydemic.com 

 Cump─âr─â Acum

1 thumbnail png png