Historia Special Nr  9: R─âzboinicii de elit─â png

Historia Special Nr. 9: R─âzboinicii de elit─â

­čôü Istoria Armelor
Autor: Redac╚Ťia

Historia Special v─â ÔÇ×atac─âÔÇŁ ├«n decembrie cu r─âzboinici de elit─â

Edi┼úia de decembrie a ÔÇ×Historia SpecialÔÇŁ - din data de 22 decembrie la chio┼čcuri- are ├«n prim-plan trupele de elit─â, r─âzboinicii de meserie, solda╚Ťii antrena╚Ťi de a╚Öa manier─â ├«nc├ót s─â poat─â face diferen╚Ťa. De la spartani la lupt─âtorii S.A.S, de la cavalerul medieval la legionarul francez, de la beretele verzi la husarii ├«naripa╚Ťi, ace╚Öti r─âzboinici excep╚Ťionali au fost v├órful de lance ╚Öi cele mai de ├«ncredere trupe pe care statele lor le de╚Ťineau.

Ei trebuie să facă ceea ce orice altă trupă n-ar putea. Pentru un războinic de elită, curajul nu e o virtute, ci o abilitate comună. Cuvântul frică nu are niciun înteles pentru el, iar modalitatea în care este deprins să gândească acest om depășește logica firescului.

├Än ├«ncercarea noastr─â de a creiona unor portret al diferitelor tipuri de r─âzboinci de elit─â observ─âm c─â mare parte a informa╚Ťiile pe care le avem, fie sunt extrem de vagi, fie sunt pline de elemente de propagand─â, menite s─â descurajeze parc─â orice fel de atac ├«mpotriva statelor respective. Aceste nuan╚Ťe par s─â creasc─â ╚Öi mai mult curiozitatea ╚Öi interesul general fa╚Ť─â de trupele de elit─â.

De╚Öi parcurgem ├«n demersul nostru o perioad─â lung─â de timp, nu ├«ncerc─âm s─â ├«ntocmim un top al acestor trupe de elit─â ╚Öi nici s─â vorbim despre toate unit─â╚Ťile de elit─â existente. Ar fi nedrept s─â a┼čez─âm ├«n balan┼ú─â un infanterist cu un cavaler sau un hoplit spartan, care lupt─â cu o suli╚Ť─â, cu un militar Spetsnaz. Din acest motiv am ├«ncercat ca, ├«n fiecare caz, s─â prezent─âm tipul de r─âzboinic ├«n contextul c─âruia i-a apar╚Ťinut ╚Öi s─â v─â oferim c├óteva perspective de istorie militar─â ├«ncep├ónd cu nemuritorii persani ╚Öi sf├ór╚Öind ├«n zilele noastre.

Număr coordonat de Ciprian Plăiașu

special jpg jpeg