Historia Special Nr  9: Războinicii de elită png

Historia Special Nr. 9: Războinicii de elită

📁 Istoria Armelor
Autor: Redacția
🗓️ 23 decembrie 2014

Historia Special vă „atacă” în decembrie cu războinici de elită

Ediţia de decembrie a „Historia Special” - din data de 22 decembrie la chioşcuri- are în prim-plan trupele de elită, războinicii de meserie, soldații antrenați de așa manieră încât să poată face diferența. De la spartani la luptătorii S.A.S, de la cavalerul medieval la legionarul francez, de la beretele verzi la husarii înaripați, acești războinici excepționali au fost vârful de lance și cele mai de încredere trupe pe care statele lor le dețineau.

Ei trebuie să facă ceea ce orice altă trupă n-ar putea. Pentru un războinic de elită, curajul nu e o virtute, ci o abilitate comună. Cuvântul frică nu are niciun înteles pentru el, iar modalitatea în care este deprins să gândească acest om depășește logica firescului.

În încercarea noastră de a creiona unor portret al diferitelor tipuri de războinci de elită observăm că mare parte a informațiile pe care le avem, fie sunt extrem de vagi, fie sunt pline de elemente de propagandă, menite să descurajeze parcă orice fel de atac împotriva statelor respective. Aceste nuanțe par să crească și mai mult curiozitatea și interesul general față de trupele de elită.

Deși parcurgem în demersul nostru o perioadă lungă de timp, nu încercăm să întocmim un top al acestor trupe de elită și nici să vorbim despre toate unitățile de elită existente. Ar fi nedrept să aşezăm în balanţă un infanterist cu un cavaler sau un hoplit spartan, care luptă cu o suliță, cu un militar Spetsnaz. Din acest motiv am încercat ca, în fiecare caz, să prezentăm tipul de războinic în contextul căruia i-a aparținut și să vă oferim câteva perspective de istorie militară începând cu nemuritorii persani și sfârșind în zilele noastre.

Număr coordonat de Ciprian Plăiașu

special jpg jpeg