image

Hanul Trei Sarmale, din Iași, în care petreceau Ion Creangă şi Mihai Eminescu a fost demolat

📁 Patrimoniu
🗓️ 20 aprilie 2022

Unul dintre cele mai cunoscute hanuri din Iași, dar și din toată zona Moldovei, restaurantul „Trei Sarmale”, a fost demolat, anunță Ziarul de Iași.

Hanul are o istorie veche, fiind atestat chiar dinainte de 1700, iar de-a lungul timpului a avut mai mulți proprietari.

Între documentele găsite la Biserica Armenească din Iași de către istoricul Nicolae Iorga, se află un act de judecată din perioada anilor 1675-1680 prin care doi negustori armeni ajunși în fața preotului-paroh dezbăteau tocmai arendășia hanului „Trei Sarmale”. În decursul timpului, hanul a trecut în posesia mai multor proprietari, iar din secolul al XVIII-lea el s-a aflat în stăpânirea Mănăstirii Socola.

Hanul este vestit prin faptul că a fost frecventat de-a lungul timpului de personalități ale epocii. Pragul hanului a fost trecut deseori de: Vasile Alecsandri, care amintește într-o scenă din „Sânziana și Pepelea” de la hotel, la Trei Sarmale, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Octav Băncilă, care a imortalizat într-un tablou chipul hangiței Safta Dimitriu-Luca și a expus aici la 1 mai 1920 tabloul Muncitor frângând spada, motiv pentru care poliția a închis localul.

Mai multe pentru tine...