Gunter Grass a fost declarat "persona non grata" în Israel jpeg

Gunter Grass a fost declarat "persona non grata" în Israel

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 9 aprilie 2012

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatur─â, scriitorul german Gunter Grass, a fost declarat duminic─â "persona non grata" de c─âtre statul Israel, informeaz─â Agerpres.

Informa┼úia a fost f─âcut─â public─â de ministrul de interne al Israelului, Eli Yishai, ├«ntr-un comunicat, ca o reac┼úie la un poem ├«n proz─â publicat de Grass, ├«n care acesta ├«┼či exprima ├«ngrijorarea cu privire la un eventual atac preventiv al israelienilor asupra Iranului. Opera intitulat─â "Ceea ce trebuie spus" a ap─ârut miercuri ├«n cotidianul Suddeutsche Zeitung.

image
image

Decizia lui Yishai, lider al unui partid ultra-ortodox, implic─â interdic┼úia de a mai vizita Israelul pentru scriitorul german, ca urmare a "├«ncerc─ârii lui de a alimenta ura ├«mpotriva statului Israel ┼či a poporului Israelului", dup─â cum se arat─â ├«n comunicatul citat. Poemul lui Gunter Grassa fost aspru criticat ┼či de premierul israelian Benjamin Netanyahu, dar ┼či de partidele din Germania.

├Äntr-un interviu acordat ulterior aceluia┼či ziar german care i-a publicat poemul, Gunter Grass se ap─âr─â ┼či spune c─â nu dore┼čte instabilitatea Israelului. "Am sprijnit adesea Israelul, am fost deseori ├«n aceast─â ┼úar─â ┼či vreau ca ea s─â existe ┼či s─â g─âseasc─â, ├«n cele din urm─â, pacea cu vecinii s─âi", a declarat Grass pentru Suddeutsche Zeitung.

├Än trecut, poetul german Gunter Grass a st├órnit un val de controverse recunosc├óndu-┼či apartene┼úa, ├«n tinere┼úe, la trupele WaffenSS.

sursa:gandul.info