Google o sărbătoreşte pe Maria Gaetana Agnesi, autoarea primei lucrări ce tratează calculul diferenţial şi integral gif

Google o sărbătoreşte pe Maria Gaetana Agnesi, autoarea primei lucrări ce tratează calculul diferenţial şi integral

Google o sărbătoreşte vineri pe Maria Gaetana Agnesi, matematician, lingvist şi filosof. Născută în Italia acum exact 296 de ani, Mariei Gaetana Agnesi i se atribuie scrierea primei cărți în care sunt tratate calculul diferențial şi cel integral. Este vorba de „Instituzioni analitiche ad uso della gioventù italiana”, publicată în 1748.Printre altele, a studiat curba de ecuaţie carteziană xy^2=a^2(a-x), denumită ulterior Bucla lui Agnesi.

Potrivit Wikipedia, Mariei Gaetana Agnesi a luptat pentru emanciparea femeii şi pentru accesul acesteia la educație. La vârsta de nouă ani, vorbea fluent latina, greaca, franceza, ebraica şi câteva limbi orientale. A studiat apoi geometria, analiza şi filosofia. La 20 de ani, a publicat o altă lucrare, de această dată de filosofie:„Propositiones philosophicae”-„Teoremele filozofiei”.

Pentru că era femeie, nu a fost admisă în cadrul Academiei Franceze, dar a intrat la cea italiană, care s-a dovedit mai liberală. La 32 de ani, era elogiată de altfel ca prima matematiciană profesor universitar la Bologna.

Sursa: http://www.digi24.ro/