Google ├«l omagiaz─â pe faimosul bijutier Faberg├ę jpeg

Google ├«l omagiaz─â pe faimosul bijutier Faberg├ę

Karl Gustavovich Faberg├ę, sau cum avea sa fie cunoscut mai tarziu drept Carl Faberge, s-a n─âscut pe 30 mai 1846 ├«n Sankt Petersburg. Tat─âl s─âu era bijutier, iar Peter Carl Faberg├ę a preluat afacerea acestuia, dup─â moartea sa.

├Än 1885, ┼úarul Alexandru al III-lea al Rusiei i-a cerut lui lui Faberg├ę s─â fac─â o bijuterie ├«n form─â de ou de Pa┼čte pentru so┼úia sa, iar a┼ča au ap─ârut celebrele ou─â Faberg├ę. Pentru c─â ┼úarinei Maria Fedorovna ├«i pl─âceau foarte mult surprizele, bijutierul a pus ├«n interiorul primului ou Faberge o g─âinu┼č─â de aur cu ochi de rubine. Dup─â c├ó┼úiva ani, Peter Carl Faberg├ę a creat un ou Faberg├ę ┼či pentru Alexandra, so┼úia ┼úarului Nicolae al II-lea, urma┼čul lui Alexandru al III-lea.

├Än urma Revolu┼úiei Ruse, Casa Faberg├ę a fost na┼úionalizat─â, iar Peter Carl a fugit ├«n Elve┼úia, unde a ┼či murit, ├«n 1920. ├Än total, au fost create 62 de ou─â Faberge, dintre care 57 s-au p─âstrat. Lui Faberge i s-a dat m├ón─â liber─â ├«n ceea ce prive┼čte crearea de ou─â, singura condi┼úie fiind ca acestea s─â aib─â o "surpriz─â" ├«n─âuntru. ├Än prezent, mai multe astfel de ou─â sunt expuse la Muzeul Armureriei Kremlin din Moscova. Ou─âle Faberg├ę sunt extrem de valoroase, o singur─â bijuterie de acest fel put├ónd ajunge la c├óteva milioane de dolari.

Faberge Egg gif gif

Doodle-ul creat de Google pentru a ├«l omagia pe bijutierul rus, Peter Carl Faberg├ę prezint─â c├óteva modele de ou─â Faberg├ę, pe care acesta le-a creat pentru prima dat─â ├«n 1885. De┼či numele aurarului este unul de rezonan┼ú─â francez─â, acesta este n─âscut dintr-un tat─â german ┼či o mam─â danez─â, numele fiind mo┼čtenit de tat─âl acestuia de la str─âmo┼čii hugeno┼úi, originari din provincia francez─â Picardia.

Compania de bijuterii a lui Peter Carl Faberg├ę, care fusese ├«nfiin┼úat─â ├«n 1882 a devenit astfel cel mare produc─âtor de bijuterii din Imperiul ╚Üarist, realiz├ónd p├ón─â ├«n anul 1917, ├«ntre 150.000 ┼či 200.000 de obiecte, variind de la argint─ârie pentru mas─â, la cele mai rafinate obiecte de lux, inclusiv vestitele ou─â.

Recuno┼čtin┼úa interna┼úional─â a fost c├ó┼čtigat─â ├«m 1900 c├ónd a participat la un t├órg la nivel mondial la Paris, ├«n calitate de membru al juriului ┼či de┼či compania sa nu a concurat, aceasta a primit o medalie de aur, Peter Carl Faberg├ę fiind declarat ÔÇ×maestru bijutierÔÇŁ ┼či primind titlu de ÔÇ×Cavaler de Onoarea al LegiuniiÔÇŁ. Problemele pentru aurarul Peter Carl Faberg├ę au ├«nceput s─â apar─â ├«n 1917 odat─â cu revolu┼úia bol┼čevic─â, c├ónd ÔÇ×Casa Faberg├ęÔÇŁ a fost nationalizat─â, iar stocul confiscat.

┼×ocul celor petrecute ├«n Rusia a f─âcut ca Peter Carl Faberg├ę s─â ├«┼či petreac─â ultimele zile din exilul din Elve┼úia ├«n agonie, dorindu-┼či ca totul s─â se sf├ór┼čeasc─â c├ót mai rapid. Bijutierul rus a decedat pe 24 septembri 1920, ├«ns─â contribu┼úia sa ├«n domeniul obiectelor de lux ┼či bijuteriilor nu a fost niciodat─â uitat─â. Anul acesta, pe 23 mai 2012 a fost deschis un magazin Peter Carl Faberg├ę ├«n New York, care vinde ┼či faimosele medalioane ÔÇô ou Z├ęna├Ćde.

Sursa:http://www.agentia.org