Germania: Un fost colaborator Stasi, condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei jpeg

Germania: Un fost colaborator Stasi, condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 30 octombrie 2021

Justiţia germană a condamnat un fost angajat al unei societăţi de securitate informatică la doi ani de închisoare cu suspendare, acesta fiind găsit vinovat de faptul că a trimis Rusiei date despre Camera Deputaţilor (Bundestag), relatează adevarul.ro.

Germanul Jens F., în vârstă de 56 de ani, a fost găst vinovat de spionaj în favoarea unei entităţi străine, după ce i-a dat în 2017 unui ataşat militar de la Ambasada Rusiei un CD cu peste 300 de fişiere cu planuri ale clădirilor folosite de către Bundestag. Acest ataşat militar, care se afla la acea vreme în post la Berlin, este supectat de faptul că este un angajat al serviciilor militare ruse de informaţii GRU. Jens F. are un trecut marcat politic de fost ofiţer la o divizie de blindate din cadrul armatei est-germane. El a fost, în perioada 1984-1990, un colaborator neoficial al Stasi, fosta poliţie politică din fosta Germanie de Est (RDG), dezvăluie revista Der Spiegel.

I s-a propus o înţelegere prin care să-şi recunoască vina în schimbul unei pedepse cu închisoarea cuprinsă între un an şi opt luni şi doi ani, însă acesta nu a acceptat. Parchetul a cerut să fie condamnat la doi ani şi nouă luni de închisoare, iar apărarea a pledat achitarea, argumentând că nicio dovadă nu arată că Jens F. i-a dat documente ataşatului militar rus. Potrivit avocatului său, Friedrich Humke, parchetul şi-a bazat acuzaţiile numai pe trecutul clientului său şi pe activităţile acestuia în fosta Germanie de Est comunistă. Acest dosar este unul dintre numeroasele contencioase între Germania şi Rusia.

Berlinul descoperă frecvent cazuri de amestec şi spionaj duse de Moscova împotriva sa, unul dintre cele mai importante fiind piratarea informatică, în 2015, a Bundestagului şi a cabinetului cancelarului Angela Merkel. În iunie, un cercetător rus de la o universitate din Bavaria a fost arestat sub acuzaţia de spionaj în favoarea Moscovei. Un tribunal judecă de aproape un an de zile un bărbat suspectat de asasinarea, în 2018, din ordinul Moscovei, a unui cetăţean georgian de origine cecenă într-un parc din Berlin.