Germania

Germania: Chestiunea reparaţiilor de război este închisă

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 5 septembrie 2022

Chestiunea reparaţiilor de război este închisă, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe german, după ce Varşovia a anunţat că va cere Berlinului compensaţii de peste 1.300 de miliarde de euro pentru pagubele provocate Poloniei de către nazişti în al Doilea Război Mondial.

„Poziţia guvernului german rămâne neschimbată, chestiunea reparaţiilor a fost închisă”, a răspuns într-un mesaj scris purtătorul de cuvânt, citat de Agerpres.

„Polonia a renunţat la reparaţii suplimentare cu mult timp în urmă, în 1953, şi de atunci a confirmat de mai multe ori această renunţare. Aceasta este o bază esenţială a fundaţiei ordinii europene de astăzi. Germania îşi recunoaşte responsabilitatea morală şi politică pentru al Doilea Război Mondial”, mai notează reprezentantul Berlinului.

Reacţia oficialului german vine după ce liderul partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a anunţat că Polonia va cere oficial Germaniei reparaţii de război în valoare de 6.200 de miliarde de zloţi, peste 1.300 de miliarde de euro, sumă despre care a adăugat că a fost „calculată folosind metoda cea mai limitată, precaută”, prin urmare ea ar putea chiar să crească.