Gara Simeria  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL  (17) jpg

Gara Simeria, transformată radical. Clădirea-monument ridicată la 1901, renovată

📁 Patrimoniu
Autor: Daniel Guţă
🗓️ 7 iulie 2023

Gara-monument a orașului Simeria din Hunedoara, clădită în 1901, trece prin transformări ample. Ajunsese într-o stare avansată de degradare, însă va fi salvată de investiția în modernizarea magistralei feroviare din vestul României.

Orașul Simeria din Hunedoara este împânzit de clădiri feroviare construite la sfârșitul secolului al XIX-lea, când așezarea din valea Mureșului, apropiată Devei și Hunedoarei, a devenit o colonie a familiilor muncitorilor feroviari și un nod de cale ferată important în Ardeal.

Stația CFR Simeria trece prin transformări ample, însă doar câteva clădiri feroviare de epocă ale sale sunt reabilitate.

Din anul 2020, constructorii de pe tronsonul feroviar Simeria-Gurasada (41 kilometri) au început modernizarea stației CFR Simeria, iar înfățișarea vechii gări din județul Hunedoara s-a schimbat între timp.

Lucrările la noile peroane se apropie de final, structura tunelului de legătură între acestea și clădirea de călători a fost realizată, iar vechea pasarelă care face legătura peste calea ferată între cartierele orașului a fost demolată și este înlocuită cu o pasarelă modernă, dotată cu trei scări și cu lifturi pentru persoanele cu dizabilități.

Gara Simeria (foto: Daniel Guță / Adevărul)
Gara Simeria (foto: Daniel Guță / Adevărul)

În 2022 a intrat în șantier și clădirea principală din gara Simeria, veche din anul 1901. Clădirea-monument construită după demolarea unei gări mai vechi, care la sfârșitul secolului al XIX-lea devenise subdimensionată pentru orașul feroviar, a fost lăsată să se degradeze în ultimele decenii, deși Simeria este încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, un nod feroviar important.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro