Fotografii inedite cu solda╚Ťi rom├óni din R─âzboiul de Independen╚Ť─â, publicate de Muzeul Militar Na┼úional "Regele Ferdinand I" jpeg

Fotografii inedite cu solda╚Ťi rom├óni din R─âzboiul de Independen╚Ť─â, publicate de Muzeul Militar Na┼úional "Regele Ferdinand I"

­čôü Istoria Armelor
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 23 aprilie 2021

Cu ocazia Zilei For╚Ťelor Terestre, Muzeul Militar Na┼úional "Regele Ferdinand I" a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei 10 fotografii inedite realizate de fotograful Franz Duschek cu solda╚Ťi rom├óni care au luptat ├«n R─âzboiul de Independen╚Ť─â.

Ceea ce surprinde la vedere este faptul c─â lotul arat─â doar grade inferioare cu echipament complet, ceea ce face ca aceste poze s─â fie at├ót rare c├ót ╚Öi interesante at├ót pentru cei care studiaz─â detaliile modului de echipare a armatei, c├ót ╚Öi pentru cei cu ochiul mai neavizat, ca o fresc─â temporal─â a acelor momente. ├Än al doilea r├ónd, trebuie s─â men╚Ťion─âm faptul c─â, pe piepturile majorit─â╚Ťii celor fotografia╚Ťi, vedem medaliile acordate ├«n urma campaniei, ╚Öi anume, Crucea Trecerea Dun─ârii, Medalia Ap─âr─âtorilor Independen╚Ťei ╚Öi Medalia Comemorativ─â rus─â a campaniei 1877-1878, iar, ├«n cazul unora, chiar Medalia Virtute Militar─â clasa a II-a, ├«nc─â ├«n prima sa variant─â, model 1872, a╚Öa cum a fost acordat─â ├«n timpul campaniei. Medalia Virtutea Militar─â a fost modificat─â ├«n 1880 pentru a diferen╚Ťia varianta de pace de cea de r─âzboi, iar cele acordate ├«n timpul campaniei au fost preschimbate, ceea ce ne ajut─â ╚Öi la plasarea ├«n timp a fotografiilor.

Prima fotografie (foto sus) ne arat─â un tambur major al Regimentului 1 Infanterie de linie ├«n mare ╚Ťinut─â. Tamburul major avea echivalentul ├«n grad cu sergentul adjutant, cel mai ├«nalt grad inferior existent la momentul respectiv ├«n sistemul militar rom├ónesc, galoanele afl├óndu-se dispuse la man╚Öete. Uniforma sa era specific─â, bazat─â ├«ns─â pe cea a infanteriei de linie. Ace╚Ötia purtau ca ├«nsemne specifice, o c─âciul─â cu pampon, epole╚Ťii de ceremonie ca ai ofi╚Ťerilor inferiori dar cu franjurii intercala╚Ťi galben cu ro╚Öu, culoarea armei, galoane pe pieptul tunicii ╚Öi la guler ╚Öi o diagonal─â lat─â de culoare ro╚Öie cu margini galbene pe care era ├«nscris─â cifra regimentar─â. Ca pies─â de armament, tamburii majori aveau legat─â de diagonal─â, o sabie scurt─â special─â, denumit─â palo╚Ö. ├Än plus, nelipsitul buzdugan cu care tamburul major ├«╚Öi desf─â╚Öura activitatea specific─â se afla m├ónuit ├«n m├óna dreapt─â.

A doua fotografie ne arat─â un sergent ╚Öi un caporal din cadrul Regimentului 3 Infanterie de linie. Ambii poart─â ╚Ťinuta de ceremonie cu tot echipamentul aferent infanteriei, dar caporalul poart─â echipamentul de iarn─â cu manta ╚Öi chipiu acoperit. Mai trebuie s─â men╚Ťion─âm faptul c─â acesta ╚Ťine arma ├«n pozi╚Ťia de onor. ╚śi, dac─â tot am vorbit de arme, ace╚Ötia sunt ├«narma╚Ťi cu pu╚Öti Peabody model 1868 de fabrica╚Ťie american─â. Sergentul, pe l├óng─â pu╚Öca cu baioneta aferent─â poart─â ╚Öi tesac, o spad─â cu lam─â scurt─â ╚Öi groas─â, proprie grada╚Ťilor sau anumitor specialit─â╚Ťi. Ca ╚Öi uniform─â, chipiele erau bleu-marin cu band─â ro╚Öie, iar vestoanele bleu-marin cu ├«nsemne ro╚Öii. Pantalonii erau gri cu vipu╚Öc─â ro╚Öie, la fel ca ╚Öi mantaua, scrie istoricul Emil Boboescu. 

mu1 png png

Mai multe fotografii, pe pagina de socializarea a Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I"