FOTO ┬źInteriorul  Catedralei Notre Dame arat─â ca dup─â bombardament┬╗, spune un ├«nalt prelat din Paris jpeg

FOTO ┬źInteriorul Catedralei Notre Dame arat─â ca dup─â bombardament┬╗, spune un ├«nalt prelat din Paris

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

ÔÇ×Totul era negru ├«n jur, iar ├«n spate marea cruce galben─â era iluminat─â de fl─âc─âri. ├Än dreptul acelei cruci se g─âsea p statuie a Fecioarei (...) Era ├«n picioare ╚Öi practic aveam crucea ╚Öi Maica Domnului, acolo, ├«n inima catedralei Notre DameÔÇŁ, a declarat vicarul general al arhidiocezei pariziene, Philippe Marsset.

ÔÇ×Toat─â noaptea am v─âzut trec├ónd oameni cu lacrimi ├«n ochi. Mi-a r─âmas ├«n minte imaginea, este haos, dar nu ne vom l─âsa f─âcu╚Ťi KO. (...) Sunt 850 de ani de c├ónd catedrala a fost construit─â, a rezistat la r─âzboaie, la bombardamente, a rezistat la totÔÇŁ, a mai ad─âugat Marsset.

1c jpg jpeg
1d  jpg jpeg

Incendiul a izbucnit ├«n jurul orei locale 18.50 (19.50 ora Rom├óniei), cel mai probabil ├«n urma unor lucr─âri de renovare, spun pompierii, care intervin la fa┼úa locului. Potrivit unor imagini difuzat pe re┼úelele de socializare, fl─âc─ârile au cuprins ├«ntreg acoperi┼čul. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a depl├óns un ÔÇ×incendiu teribilÔÇť. ÔÇ×Un incendiu teribil este ├«n curs la Catedrala Notre-Dame din Paris. @PompieriiDinParis ├«ncearc─â s─â opreasc─â fl─âc─ârile. Suntem mobiliza┼úi la fa┼úa locului ├«n str├óns─â leg─âtur─â cu @diocezaparis. Invit pe fiecare s─â respecte perimetrul de securitateÔÇť, a scris ea pe Twitter.  

Situat─â pe Ile de la Cite, ├«n centrul Parisului, Catedrala Notre-Dame este un monument al arhitecturii gotice timpurii. Construc╚Ťia catedralei Notre-Dame din Paris a ├«nceput ├«n anul 1163, pe locul unui l─âca╚Ö de cult dedicat sf├óntului diacon ╚śtefan. ├Än 1182, episcopul Maurice de Sully a sfin╚Ťit altarul, dar construc╚Ťia catedralei a durat p├ón─â ├«n 1345 ╚Öi s-a terminat odat─â cu lucr─ârile de pe fa╚Ťada vestic─â. Cu toate c─â proiectul ini╚Ťial ╚Öi evoca ├«nc─â stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oar─â solu╚Ťii arhitecturale specifice stilului gotic.