FOTO Exemplar rar din „First Folio”, primul volum cu piese de teatru scrise de Shakespeare, descoperit în Franţa jpeg

FOTO Exemplar rar din „First Folio”, primul volum cu piese de teatru scrise de Shakespeare, descoperit în Franţa

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Mediafax
🗓️ 26 noiembrie 2014

Un exemplar foarte rar din „First Folio”, prima colecţie cu piese de teatru scrise de William Shakespeare, publicată în 1623, a fost descoperit în nordul Franţei, a anunţat pentru AFP bibliotecarul francez care a făcut această descoperire.

„Este cel de-al 231-lea exemplar descoperit în lume şi al doilea în Franţa", a explicat Rémy Cordonnier, în vârstă de 31 de ani, bibliotecar în oraşul Saint-Omer din regiunea Pas-de-Calais. În cadrul pregătirilor pentru o expoziţie despre literatura engleză, bibliotecarul francez a consultat un volum de Shakespeare (1564-1616), catalogat ca datând din secolul al XVIII-lea. Dar, foarte repede, Rémy Cordonnier, care are şi un doctorat în istoria artei, a avut mari dubii în legătură cu acea datare.

„Mi-a venit în minte că ar putea fi vorba de un «First Folio» neidentificat, cu o încărcătură istorică şi o valoare intelectuală foarte importantă", a adăugat el. Volumul ar fi putut să ajungă în Biblioteca din Saint-Omer prin intermediul englezilor, întrucât „Saint-Omer a rămas multă vreme unul dintre ultimele bastioane catolice din regiune şi numeroşi catolici englezi, persecutaţi de anglicani, şi-au găsit refugiul în oraş, în special pentru a urma învăţăturile iezuiţilor", a adăugat el.

Deşi exemplarul se află într-o stare bună de conservare, acestuia îi lipsesc totuşi 30 de pagini, inclusiv aceea cu titlul, fapt care ar putea să explice motivul pentru care a rămas în uitare timp de patru secole. Această descoperire a fost autentificată de specialistul mondial în "First Folio", Eric Rasmussen, profesor de literatură la Universitatea Reno din statul american Nevada, venit să îl expertizeze, sâmbătă, la Saint-Omer.

„Volumele «First Folio» au o valoare cuprinsă între 2, 5 milioane şi 5 milioane de euro, dar acesta valorează mai puţin, pentru că îi lipsesc nişte pagini", a declarat Françoise Ducroquet, directoarea Bibliotecii din Saint-Omer. "În orice caz, volumul nu va fi niciodată vândut, pentru că este o carte a statului, inalienabilă", a adăugat ea, precizând faptul că volumul va fi păstrat în seiful bibliotecii, alături de alte lucrări valoroase. Biblioteca din Saint-Omer, fost oraş-port care a avut o activitate culturală şi comercială foarte importantă în Evul Mediu, deţine 800 de manuscrise şi 230 de incunabule, ca şi o Biblie Gutenberg.

Citeste mai mult:adev.ro/nfmu8k