FOTO Castelul lui Dracula din Capitală, ţinut la secret de Armată jpeg

FOTO Castelul lui Dracula din Capitală, ţinut la secret de Armată

­čôü Curiozit─â┼úile ┼či culisele istoriei
Autor: Mihaela Stoica
­čŚô´ŞĆ 1 august 2011

Castelul ┼óepe┼č din Bucure┼čti, o adev─ârat─â bijuterie arhitectonic─â, st─â ├«nchis de mai bine de doi ani, pentru lucr─âri de reconsolidare ┼či reabilitare. St─âp├ónul castelului, Ministerul Ap─âr─ârii Na┼úionale (MApN), refuz─â s─â dea detalii despre soarta fort─âre┼úei care ar putea atrage foarte mul┼úi turi┼čti.

Castelul ┼óepe┼č, copia cet─â┼úii PoenariCastelul ┼óepe┼č din Bucure┼čti este copia fidel─â a cet─â┼úii Poenari. Nu este vechi de ┼čase secole, ci are doar pu┼úin peste o sut─â de ani ┼či a fost construit de c─âtre regele Carol I (aprilie 1866 ÔÇô 10 octombrie 1914), un iubitor al lui Vlad ┼óepe┼č.Castelul a fost inaugurat ├«n 1906 ├«n cadrul Expozi┼úiei Generale a Rom├óniei, organizat─â ├«n Parcul Carol cu ocazia anivers─ârii a 40 de ani de domnie a regelui. Prin Expozi┼úia General─â a Rom├óniei, autorit─â┼úile de la Bucure┼čti au vrut s─â arate vizitatorilor, printre care mul┼úi str─âini, modul ├«n care a progresat Rom├ónia ├«n perioada 1866 ÔÇô 1906.Construit dup─â planurile arhitec┼úilor ┼×tefan Burcu┼č ┼či V. ┼×teph─ânescu ┼či reproduc├ónd, la o scar─â mai mic─â, Cetatea Poenari, Castelul ┼óepe┼č a avut un scop pragmatic. Astfel, Carol I a comandat ca ├«n turnul fort─âre┼úei, ├«nalt de 23 de metri ┼či cu un diametru de 9 metri, s─â fie montat un rezervor de ap─â din font─â cu o capacitate de 200 m3. Bazinul de ap─â, turnat ├«n atelierele lui Oscar Maller, a devenit nefunc┼úional ├«ns─â, la scurt timp dup─â ce Regina Elisabeta (1869-1916) a deschis Expozi┼úia, ├«n acordurile a 100 de tr├ómbi┼úa┼či ┼či a salvelor trase de bateria de la Calafat. Printr-o scar─â de lemn, ├«n spiral─â, se urc─â pe o platform─â de unde, din turn, se poate admira Parcul Carol ┼či panorama Bucure┼čtilor. Un contrafort puternic, terminat cu un pridvor de lemn, sus┼úine turnul ca s─â nu se pr─âbu┼čeasc─â, iar ├«n dreapta se afl─â un zid crenelat de piatr─â, terminat ├«n col┼ú cu un alt turn de dimensiuni mai mici. Toat─â construc┼úia a fost ├«mbr─âcat─â ├«n piatr─â ┼či ├«n c─âr─âmid─â ro┼čie.

  

image image image

D─â click pe imagini pentru fotogalerie!Expozi┼úii ┼či cazarm─â pentru r─âcaniDup─â inaugurare, ├«n Castelul ┼óepe┼č au fost organizate expozi┼úii cu  frumoase tablouri cu motive religioase, pentru care familia regal─â a venit de nenum─ârate ori. Totodat─â, ├«ncep├ónd cu 1914, din turnul fort─âre┼úei, fizicianul Emil Giurgea realiza transmisiuni radiotelegrafice.├Än anii ÔÇÖ20, Castelul ┼óepe┼č a devenit cazarm─â pentru corpul de gard─â care ap─âra Morm├óntul Osta┼čului Necunoscut. ├Än 1942 ÔÇô 1944, dup─â demolarea fostului Palat al Artelor (construit tot pentru Expozi┼úia General─â a Rom├óniei ┼či grav afectat de cutremurul din 1940), situat pe locul actualului Mausoleu din Parcul Carol, ├«n apropierea cet─â┼úii au fost amplasate bar─âci pentru militarii care lucrau la evacuarea molozului.  Consider├óndu-le prad─â de r─âzboi de la germani, bar─âcile au fost consficate de c─âtre solda┼úii sovietici, ajun┼či la Bucure┼čti ├«n 30 august 1944.

  

image image image

D─â click pe imagini pentru o alt─â fotogalerie! 

image

Castelul lui Dracula, ad─âpost pentru muncitoareDin fericire, Cetatea lui Dracula a r─âmas intact─â ├«n urma incursiunii sovietice ├«n Parcul Carol, dar ┼či-a pierdut ├«ns─â m─âre┼úia. Astfel, camerele care g─âzduiau odinoar─â frumoasele tablouri admirate de regele Carol I au fost transformate, ├«n 1945, ├«n dormitoare pentru femeile care lucrau la amenajarea parcului.  Motiv├ónd prezen┼úa ÔÇ×femeilor muncitoareÔÇŁ, inginerul C. Dumitru, directorul Direc┼úiei Gr─âdinilor, Parcurilor ┼či Podurilor din Bucure┼čti, a refuzat s─â-i pun─â o camer─â la dispozi┼úie colonelului Pompiliu Georgescu. ├Än aceea┼či perioad─â, inginerul afirma c─â "soba, tavanul, u┼čile ┼či ferestrele necesitau repara┼úii costisitoare", iar de vin─â erau, sus┼úinea el, solda┼úii care au locuit anterior ├«n castel. Dup─â str─âmutarea Eroului Necunoscut la M─âr─â┼če┼čti ┼či inaugurarea, la 30 decembrie 1963, a mausoleului din apropiere, cl─âdirea din Parcul Carol I a continuat s─â fie folosit─â de militarii destina┼úi pazei acestuia.├Än perioada de dup─â 1990, fort─ârea┼úa a fost utilizat─â drept Corp de gard─â pentru o subunitate de jandarmi, care ├«ndeplinea misiuni de paz─â la c├óteva institu┼úii bancare din Capital─â.

Click aici pentru a citi continuarea articolului!