Fostul lider egiptean Hosni Mubarak a murit la vârsta de 91 de ani  jpeg

Fostul lider egiptean Hosni Mubarak a murit la vârsta de 91 de ani

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 25 februarie 2020

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, care a renunţat la putere pe fondul mişcării de protest Primăva Arabă, a murit marţi la vârsta de 91 de ani.

Hosni Mubarak a fost cel de-al patrulea preşedinte al Egiptului. A preluat puterea la 14 octombrie 1981, la opt zile de la asasinarea lui Anwar Sadat, şi a demisionat la 11 februarie 2011, în urma unor proteste ample faţă de regimul său, calificat drept dictatorial. După ce a renunţat la putere, Mubarak a intrat în vizorul justiţiei. A fost judecat în două mari procese. Arestat şi condamnat la închisoare pentru corupţie, a fost eliberat în martie 2017, spre furia familiilor victimelor violenţelor din ianuarie - februarie 2011 în Egipt. Hosni Mubarak şi-a petrecut ultimele zile din viaţă într-un spital din Cairo. 

Născut pe 4 mai 1928 într-o localitate din Delta Nilului, el a fost militar în aviaţie. A condus Forţele Aeriene Egiptene între 1972 şi 1975. În momentul asasinării lui Sadat, deţinea funcţia de vicepreşedinte. A fost cel mai longeviv lider, după Muhammad Ali Pasha, care a condus Egiptul din 1805 până în 1848. Mubarak a renunţat la funcţie după 18 zile de proteste. Puterea a fost transferată Consiliului Suprem al Forţelor Armate. Pe 13 aprilie 2011, un procuror a ordonat ca Mubarak şi cei doi fii ai lui (Alaa şi Gamal) să fie reţinuţi pentru 15 zile în legătură cu mai multe cazuri de corupţie şi abuz de putere. Judecat şi pentru acuzaţii de neglijenţă în cazul uciderii mai multor protestatari în timpul revoltelor, pe 2 iunie 2012, Hosni Mubarak a fost condamnat la închisoare pe viaţă. După ce a primit verdictul, el a prezentat mai multe probleme de sănătate. În 2013, s-a luat decizia rejudecării cazului.  Fostul preşedinte a fost iniţial reţinut într-un spitalul militar. A fost achitat în martie 2017. Fiii lui au fost eliberaţi cu doi ani mai devreme.