Fostul general de securitate Ion Mihai Pacepa, ucis de COVID 19? jpeg

Fostul general de securitate Ion Mihai Pacepa, ucis de COVID-19?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 15 februarie 2021

Fostul general de securitate Ion Mihai Pacepa, care în 1978 a fugit din România şi a cerut azil politic în SUA, ar fi murit de COVID-19, anunță juristul și publicistul american Ronald J. Rychlak, într-un necrolog publicat de theepochtimes.com.

„În primele ore ale dimineții de 14 februarie 2021, COVID-19 a realizat ceea ce nu au putut să facă o recompensa de două milioane de dolari și doua echipe de asasini plătite de România. Ion Mihai Pacepa, sau Mike pentru cunoscuți, a murit”, scrie Ronald J. Rychlak. 

Jurist, publicist și profesor la Facultatea de Drept a Universității din Mississippi, Ronald J. Rychlak a scris, alături de Ion Mihai Pacepa, volumul „Dezinformarea” (Disinformation: Former Spy Chief Reveals Secret Strategies for Undermining Freedom, Attacking Religion, and Promoting Terrorism).

Născut la 28 octombrie 1928, fostul general Ion Mihai Pacepa a fost consilierul personal al lui Nicolae Ceauşescu. Dezertarea sa, în 1978, la 3 luni după ce Nicolae Ceauşescu fusese primit la Washington de către Jimmy Carter, preşedintele SUA, reprezintă una dintre cele mai spectaculoase poveşti din istoria spionajului românesc. Cronologia fugiilui Pacepa dezvăluie o parte din lumea incredibilă a marilor servicii de spionaj.

În 1978, generalul Ion Mihai Pacepa avea 50 de ani şi era consilierul personal pe probleme de Securitate al familiei Ceauşescu. În luna iulie a acelui an, dictatorul îl trimite pe Pacepa în Germania pentru a organiza un atentat asupra sediului Radio Europa Liberă.

Ajuns în Germania, la 26 iulie 1978, Pacepa ia legătura cu autorităţile americane şi cere azil politic în Statele Unite. La 28 iulie 1978, generalul Pacepa era cazat la Hotelul Intercontinental din Koln. Reprezentantul ambasadei americane în Germania îi comunică: „Ieşiţi din hotel. O să vedeţi 100 de taxiuri care trec pe stradă. Suiţi-vă în oricare, toate sunt ale noastre!". După ce s-a urcat în taxi, Pacepa a fost escortat de maşini cu girofar până la baza americană din Frankfurt, unde îl aştepta un avion Herculesc C 131. Pacepa a devenit cetăţean american şi a primit o nouă identitate. 

În septembrie 1978, regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu l-a acuzat pe generalul Pacepa de înaltă trădare şi a pus un premiu de 2 milioane de dolari pe capul său. În 1980, Securitatea a oferit un milion de dolari celebrului Carlos „Şacalul" pentru a-l asasina pe Pacepa, dar teroristul nu l-a putut identifica.

Citește și: 

A fost generalul Ioan Mihai Pacepa agent KGB?

„Pacepa, agentul ruşilor, a dat cea mai cruntă lovitură spionajului românesc”

„Cutremurul Pacepa” - cum a cauzat tradarea lui Pacepa mai multe pagube decât cutremurul din 1977