Vladimir Putin și Gerhard Schroeder, într-o conferință de presă (© kremlin.ru)

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder: Kremlinul vrea negocieri în privinţa Ucraina

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 3 august 2022

Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder, un prieten al lui Vladimir Putin, a declarat că preşedintele rus îşi doreşte o „soluţie negociată” la războiul din Ucraina şi că acordul privind transporturile de cereale ar putea reprezenta un pas înainte.

„Vestea bună este că la Kremlin se doreşte o soluţie negociată”, a declarat Schroeder pentru cotidianului săptămânal Stern şi RTL/ntv.  

El a adăugat că a avut o întrevedere, săptămâna trecută, la Moscova, cu Putin.  

„Un prim succes este acordul pentru cereale, e posibil să poată fi extins încet spre o încetare a focului”, a subliniat Schroeder, conform adevarul.ro.  

Fostul cancelar german a spus că soluţii la probleme cruciale precum cea a Crimeei ar putea fi găsite în timp, „poate nu peste 99 de ani, ca în cazul Hong Kongului, ci în timpul generaţiei viitoare”.  

El a precizat că o alternativă la aderarea la NATO pentru Ucraina ar putea fi neutralitatea armată, precum în cazul Austriei.  

Viitorul regiunii Donbas din estul Ucrainei, scena unor lupte aprige, este, însă, mai complicat, a continuat Schroeder.  

„Va trebui găsită o soluţie bazată pe modelul cantonal elveţian”, a mai spus el, adăugând că ar trebui să se verifice dacă Putin se va întoarce la o „linie de contact” antebelic într-o încetare a focului.   Schroeder, cancelar din 1998 până în 2005, a criticat războiul din Ucraina, dar a refuzat să îl condamne pe liderul rus, pe care îl numeşte încă un prieten apropiat.  

Din ce în ce mai mult ironizat în Germania pentru atitudinea sa pro-rusă, Schroeder a fost privat de dreptul său la un birou finanţat din fonduri publice.  

Rusia şi Ucraina au încheiat luna trecută un acord în vederea deblocării exporturilor de cereale din porturile Mării Negre, iar prima navă care transportă cereale ucrainene pe pieţele mondiale de la începutului invaziei Moscovei în februarie a ajuns în Turcia în cursul nopţii.

Foto sus: Vladimir Putin și Gerhard Schroeder, într-o conferință de presă (© kremlin.ru)