Fost comandant NATO: Putin vrea să „dezarmeze” Occidentul lăsându l să creadă că se opreşte la Ucraina jpeg

Fost comandant NATO: Putin vrea să „dezarmeze” Occidentul lăsându-l să creadă că se opreşte la Ucraina

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 4 aprilie 2022

Un fost comandant NATO a declarat, în cadrul unui interviu acordat CNN, că, prin invazia Ucrainei, obiectivul preşedintelui rus este să obţină „controlul asupra estului Europei”, relatează adevarul.ro.

Generalul în rezervă Wesley Clark, fost comandant suprem al forţelor aliate NATO (1997-2000) şi în prezent analist militar pentru CNN, spune că Vladimir Putin vrea să „perturbe sistemul internaţional” şi să „dezarmeze” „emoţional şi moral” Occidentul făcându-l să creadă că ambiţiile sale nu se extind dincolo de Ucraina. Putin doreşte să pună mână pe Ucraina, statele baltice şi „să controleze Europa de Est”. „Vrea să destrame NATO” şi ca SUA să iasă din joc”, spune Clark.

„Ucraina este doar câmpul actual de luptă. Iar dacă ucrainenii înving Rusia pe acesta, totul urmează să se schimbe. Aşadar cea mai bună modalitate de a proteja NATO şi sistemul internaţional este să oferim Ucrainei asistenţa de care spune că are nevoie şi astfel să le permitem să gestioneze Rusia pe câmpul de luptă”, spune acesta, referindu-se la faptul că SUA şi aliaţii NATO ar trebui să consolideze ajutorul militar furnizat Ucrainei prin includerea de armament greu precum avioane de luptă. „Nu rachete antitanc Javelin, şi nu rachete antiaeriene Stinger, care sunt bune pentru apărarea oraşelor. Au nevoie de tancuri, au nevoie de artilerie mobilă, au nevoie de multă muniţie. Au nevoie de combustibil, au nevoie de reparaţii. Nu avem asta pentru ei”, a spus el pentru CNN.