Fondatorul Festivalului de Film de la Berlin, confirmat ca membru al aparatului propagandistic nazist jpeg

Fondatorul Festivalului de Film de la Berlin, confirmat ca membru al aparatului propagandistic nazist

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 7 octombrie 2020

O anchetă comandată de Festivalul de Film de la Berlin a confirmat că fondatorul evenimentului, Alfred Bauer, a avut legături strânse cu regimul nazist. Raportul rezultat nu doar confirmă suspiciunile, ci și dezvăluie încercările lui Bauer de a-și ascunde implicarea în activitatea regimului național-socialist printr-o serie de minciuni menite să creeze impresia că, de fapt, ar fi fost în tabăra opozanților.

Investigaţia care a durat şapte luni a fost realizată de Leibniz Institute for Contemporary History după ce ziarul Zeit a publicat, înainte de Berlinala de anul acesta, un articol în care scria despre implicarea lui Bauer - în numele căruia era acordat un premiu în festival -  în regimul nazist.

Analiza a confirmat că Bauer a avut un rol cheie în Reichsfilmintendanz, direcţie creată în 1942 de Joseph Goebbels, una dintre figurile marcante ale regimului nazist. Din funcția deținută, Bauer controla și supraveghea distribuția actorilor, a regizorilor, a cameramanilor și a personalului auxiliar, hotăra care dintre producătorii de film erau scutiți de serviciul militar și care erau nevoiți să meargă pe front. De asemenea, era membru al Partidului Muncitoresc Național-Socialist și al mai multor organizații naziste.â

În 1951, el a devenit primul director al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, poziţie pe care a deţinut-o până în 1976.