Festivalul Internaţional Shakespeare la Bucureşti jpeg

Festivalul Internaţional Shakespeare la Bucureşti

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 10 aprilie 2012

Luni, 23 aprilie 2012, la Craiova va debuta cea de-a VIII-a ediție a prestigiosului Festival Internațional Shakespeare (președinte de onoare, Radu Beligan), cu „Shakespeare’s Sonnets”, prezentat de Berliner Ensemble din Berlin, spectacol realizat de Robert Wilson și Rufus Wainwright.

Ediția de la Craiova se va derula până pe data de 1 mai, într-un regal de spectacole străine și românești, în timp ce în Capitală spectacolele vor fi prezentate în perioada 30 aprilie-12 iulie.

« Festivalul Internaţional Shakespeare din anul 2010, organizat de Teatrul Naţional “Marin Sorescu” Craiova, Centrul de Proiecte Culturale ArCuB, Direcţia Arte Vizuale a I.C.R. şi Fundaţia “William Shakespeare” Craiova, sub egida Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Primăriei şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Institutului Cultural Român, Uniunii Teatrale din România, Consiliului Judeţean şi Prefecturii Dolj, Primăriei şi Consiliului Local Craiova, şi sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui şi Guvernului României, a fost o manifestare artistică de nivel european şi mondial. Nenumăraţii istorici şi critici de teatru şi shakespeareologi de cel mai înalt prestigiu din întreaga lume au apreciat valoarea deosebită a spectacolelor, sesiunilor de comunicări şi a celorlalte evenimente situând, în comentariile lor apărute în presa culturală internaţională sau în interviurile acordate televiziunilor, Festivalul Shakespeare din România între cele mai importante şi valoroase festivaluri cu temă din Europa şi din lume.

Festivalurile din anii 2006, 2008 şi 2010 organizate si la Bucuresti au făcut parte dintr-un ciclu, odată cu 2012 începând un ciclu nou, genericele actualei si viitoarelor ediţii fiind « Lumea-i un teatru, noi suntem actorii » în 2012, “Shakespeare al tuturor” în 2014 şi “Shakespeare pentru eternitate” în 2016, an în care va avea loc cea de a X-a ediţie a Festivalului, când se vor comemora 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare. „Lumea ca teatru, teatrul ca lume” este o temă de mare interes, extrem de generoasă şi ofertantă, dar şi dificil de realizat datorită complexităţii şi actualităţii sale. Programul ediţiei din anul 2012, se doreşte a fi unul care să continue traiectoria artistică ascendentă a ediţiilor de până acum. De aceea, organizatorii au fixat ca obiectiv major strădania de a invita şi de această dată în România, câteva dintre cele mai celebre companii teatrale ale lumii, între care Berliner Ensemble, Odin Teatret, Kolyada-Theatre, OKT Teatrul Municipal din Vilnius, dar şi altele nu mai puţin faimoase. Suntem convinşi că, realizat în integralitatea lui, Proiectul „Lumea-i un teatru, noi suntem actorii“, va face ca Festivalul Internaţional Shakespeare din anul 2012 să fie una dintre cele mai importante manifestări teatrale ale Europei. »

Sursa:www.rfi.ro