Nicolae Dobrin (foto: Wikimedia Commons)

FC Argeș, primul club profesionist de fotbal din România

📁 Istoria Sportului
Autor: Redacția
🗓️ 7 august 2023

FC Argeș, primul club profesionist de fotbal din România, a aniversat, duminică, 6 august 2023, 70 de ani de la înființare.

La 6 august 1953, apare sub numele de Dinamo Pitești, cea care, mai târziu, avea să se numească F.C. Argeș. În 1961, Dinamo Pitești promovează pe prima scenă fotbalistică, sub comanda antrenorilor Ștefan Vasile și Tănase Dima. Trei dintre cei mai cunoscuți componenți ai lotului de-atunci, Ion Barbu, Florin Halagian și Nicolae Dobrin, sunt personajele care au contribuit cel mai mult la performanțele, de peste ani, ale clubului de fotbal FC Argeș, înființat în anul 1968, primul club profesionist de fotbal din țară, scrie Muzeul Județean Argeș, pe pagina de Facebook a instituției.

A fost una din echipele de vârf ale anilor '70, reușind să câștige două titluri de campioană, în anii 1972 și 1979.

La 24 iunie 1979, în fața a peste 20 000 de spectatori, pe stadionul Dinamo din Capitală, FC Argeș învingea, după un meci de infarct, cu scorul de 4-3, prin golurile marcate de: Radu II (min. 11 și 24), D. Nicolae (min. 69) și Dobrin (min. 90), respectiv, Dragnea (min. 5) și Dudu Georgescu (min. 76, din penalty, și min. 89).

După meci, în ziarul Sportul, cunoscutul și regretatul gazetar sportiv Ioan Chirilă scria:

„Finala campionatului, așteptată cu un interes extraordinar, care a împuținat masiv numărul spectatorilor pe toate celelalte terenuri, s-a încheiat cu victoria meritată a piteștenilor, după un joc de mare tensiune, în care setea de victorie a dinamoviștilor a primit un veto din partea lui Dobrin, care a oferit tribunelor și telespectatorilor al nu mai știu câtelea meci al vieții sale, el fiind jucătorul care a dominat din toate punctele de vedere terenul”.

Foto: Muzeul Județean Argeș
Foto: Muzeul Județean Argeș

Prima apariție în cupele europene a echipei are loc în anul 1966, în Cupa Orașelor Târguri (viitoare Cupă UEFA). A participat și în cadrul competițiilor din Cupa Campionilor Europeni și Cupa UEFA, reușind alte meciuri memorabile în fața unor echipe de top, cum ar fi: Real Madrid, Nottingham Forest, AEK Athena, Valencia, Fenerbahce sau Panathinaikos.

După victoria cu 2-1 de la Pitești în fața lui Real Madrid (cea mai titrată echipă de pe glob), marele Santiago Bernabeu, președintele clubului spaniol, a vrut să îl transfere pe Nicolae Dobrin la Real. Oferta a fost una destul de generoasă, două milioane de dolari și o instalație de nocturnă la Pitești, dar Ceaușescu i-a interzis să plece.

Abia după 17 ani, în ediția de campionat 1998-1999, F.C. Argeș-Dacia revine în cupele europene.

În ultimul deceniu, F.C. Argeș a trecut printr-o o perioadă destul de dificilă. Echipa a fost retrogradată, apoi desființată, iar după mai multe încercări, clubul a fost refondat.

După rezolvarea unor formalități legale privind marca, și-a luat, înapoi, numele de F.C. Argeș iar, în ediția de campionat 2019-2020, echipa s-a situat pe locul al II-lea, alături de UTA, altă echipă de tradiție din România, reușind promovarea în prima ligă fotbalistică.

Foto sus: Nicolae Dobrin (© Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...