FBI: Grupuri înarmate plănuiesc proteste violente la sediile legislativelor din SUA jpeg

FBI: Grupuri înarmate plănuiesc proteste violente la sediile legislativelor din SUA

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 ianuarie 2021

Forţele de aplicare a legii de pe întreg teritoriul american se pregătesc pentru scenariul altor incidente violente în săptămâna de dinaintea învestirea lui Joe Biden ca al 46-lea preşedinte al SUA, după avertizări de securitate privind organizarea unor proteste în zilele următoare, relatează adevarul.ro. 

Potrivit unui buletin intern FBI obţinut de ABC News, susţinătorii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump plănuiesc proteste înarmate la toate capitoliile din ţară, inclusiv la sediul Congresului din Washington, vandalizat miercurea trecută. În ultimele zile, FBI a obţinut informaţii privind un grup care cheamă la „asaltul” asupra curţilor federale şi clădirilor guvernamentale americane în eventualitatea în care Donald Trump este îndepărtat din funcţie înainte de Ziua Inaugurării. Totodată, grupul face planuri pentru „asaltul” clădirilor executivului din toate statele în ziua învestirii preşedintelui ales Joe Biden, chiar şi în cele în care Trump a fost declarat învingător.

„FBI a primit informaţii despre un anumit grup înarmat ce intenţionează să se deplaseze la Washington DC pe 16 ianuarie. Membrii săi au avertizat că în situaţia în care Congresul ar încerca să-l îndepărteze pe POTUS via cel de-al 25-lea Amendament, va urma o răzvrătire de proporţii”. Potrivit unor surse din domeniul forţelor federale de aplicare a legii, după incidentele de la Capitoliul din Washington, agenţiile de poliţie au primit recomandări să sporească măsurile de securitate la sediile legislativelor din ţară. Avertismentele FBI sunt lansate pentru toate statele şi districtul Columbia în perioada 16-20 ianuarie, dar şi cel puţin trei zile după această dată. Potrivit Bloomberg, măsurile de securitate în vederea Zilei Inaugurării sunt instituite din 13 ianuarie, cu aproximativ o săptămână mai devreme decât era planificat, adică pe 19 ianuarie. Twitter a şters deja mii de conturi asociate conspiraţioniştilor QAnon, iar platforma Parler, care se descrie ca una destinată discursului liber, a fost suspendată temporar de Google şi de Amazon. Luni, preşedintele Donald Trump a declarat stare de urgenţă pentru regiunea Washington DC până la 24 ianuarie, fapt care permite Departamentului de Securitate Internă să acţioneze pentru a „preveni pericolul unei catastrofe”.

Peste 10.000 de agenţi au Gărzii Naţionale vor ajunge în capitala americană în weekend, iar alţi 5.000 vor fi desfăşuraţi în caz de necesitate, a anunţat şeful biroului Gărzii Naţionale. Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a cerut măsuri de securitate sporite după ce a numit „atac terorist fără precedent” la Capitoliu şi a îndemnat cetăţenii să evite deplasările la Washington pentru inaugurare. Serviciul Parcurilor Naţionale a anunţat că a închis Monumentul din Washington pentru vizitatori din cauza unor „ameninţări credibile” de violenţă. Luni preşedintele ales şi confirmat de Congres Joe Biden a declarat că nu se teme să depună jurământul în cadrul ceremoniei de învestire de la Capitoliu. Chad Wolf, şeful în exerciţiu al Departamentului de Securitate Internă (DHS),a declarat luni că a dat dispoziţii Secret Service pentru a demara pregătirile pentru operaţiuni speciale „în lumina incidentelor de săptămâna trecută şi peisajului în evoluţie în domeniul securităţii.

Chad Wolf, care i-a cerut lui Trump să condamne ferm acţiunile susţinătorilor săi, şi-a depus luni demisia - a treia din cabinetul lui Trump de la asaltul asupra sediului Congresului american de miercurea trecută- motivând „evenimentele recente”, între care şi contestarea în instanţă a validităţii nominalizării sale. Democraţii din Camera Reprezentanţilor au încercat să-i determine pe vicepreşedintele Mike Pence să invoce cel de-al 25-lea Amendament prin care să-l declare pe Trump incapabil de exercitarea funcţiei, dar acesta nu s-a arătat dispus să iniţieze un atare demers. Democraţii au lansat procedura de destituire pentru „incitare la insurecţie”. Co-sponzorizat de peste 200 de democraţi, documentul arată că Trump „a demonstrat că rămâne o ameninţare la adresa securităţii naţionale, a democraţiei şi Constituiei dacă este lăsat în funcţiei, după ce a acţionat într-o manieră incompatibilă cu principiile guvernării şi statului de drept”.