Familiă Regală Britanică şi a schimbat numele de familie în Primului Război Mondial jpeg

Familiă Regală Britanică şi-a schimbat numele de familie în Primului Război Mondial

📁 Istorie recentă
Autor: Iulian Ioncea
🗓️ 20 aprilie 2011

Arborele genealogic al Familiei Regale din Marea Britanie îşi are rădăcinile undeva în Evul Mediu, deşi nu există informaţii concrete despre primii membrii ai Familiei Regale.

Potrivit informaţiilor oficiale de pe site-ul monarhiei britanice, membrii Familiei Regale din Marea Britanie au făcut parte, iniţial, din Casele Saxa-Coburg şi Gotha, care s-au unit sub denumirea de Saxa-Coburg-Gotha odată cu nunta dintre Prinţul Albert de Saxa-Coburg şi Gotha şi Prinţesa Victoria Saxa-Coburg-Saalfeld. Confor istoriei, numele de familie al membrilor Casei Regale nu era Saxa-Coburg şi Gotha, iar regina Victoria a făcut o anchetă pentru a-şi afla adevăratul nume de familie. În urma căutărilor, consilierii reginei au descoperit că prinţul Albert a avut numele de familie Wettin. Însă, nici acesta nu a rămas pentru mult timp numele Familiei Regale, deoarece George al V-lea a schimbat denumirea Casei Regale în anul 1917 în Windsor, denumire care datează până astăzi.

Urmaşul la tron al lui George al V-lea a fost George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a. George al VI-lea a devenit, în anul 1949, primul conducător al Commonwealth-ului (asociaţie voluntară a 53 de state suverane, dintre care cele mai multe au fost colonii britanice sau teritorii dependente ale acestor colonii), iar după moartea sa, în anul 1952, Elisabeta a II-a l-a urmat la conducere.

image

Elisabeta a II-a s-a căsătorit cu ducele de Edinburgh, Filip, alături de care are patru copii:Charles, Anne, Andrew şi Edward. Anul 1992 a fost „anul oribil al reginei", aşa cum l-a denumit Elisabeta, deoarece trei dintre copiii săi au divorţat, iar o parte a Castelului Windsor a fost distrusă de un incendiu. Mai mult de-atât, prinţul Charles a divorţat şi el în anul 1996, iar un an mai târziu prinţesa Diana a murit într-un accident de maşină la Paris.

Anunţul logodnei dintre prinţului William şi Kate Middleton a generat un val de bucurie frenetică în Marea Britanie, deoarece englezii se dângesc deja la următorul rege. Potrivit unor sondaje, britanicii sunt de părere că următorul rege ar trebui să fie William şi nu actualul urmaş direct la tron, prinţul Charles-fiul reginei Elisabeta a II-a. Ambele sondaje indică reticenţa englezilor de a-i vedea pe tron pe Charles şi pe soţia lui, Camilla, şi subliniază ideea că aceştia ar trebui să cedeze succesiunea directă prinţului William şi consoartei sale.