Evaluarea Na╚Ťional─â 2020 | Un text de pe siteul Historia, printre subiectele la Limba ╚Öi literatura rom├ón─â  jpeg

Evaluarea Na╚Ťional─â 2020 | Un text de pe siteul Historia, printre subiectele la Limba ╚Öi literatura rom├ón─â

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Evaluarea Na╚Ťional─â 2020 a ├«nceput luni, 15 iunie, pentru absolven╚Ťii de clasa a VIII-a cu prima prob─â, examenul de Limba ╚Öi literatura rom├ón─â. 

La subiectul al II-lea al examenului la Limba ╚Öi literatura rom├ón─â, elevii au avut de r─âspuns mai multor cerin╚Ťe pe marginea unui text la prima vedere, extras din articolul ÔÇ×Via╚Ťa unui geniu: Traian Vuia, avocatul care nu a renun┼úat nicio clip─â la visul s─âu adev─ârat ÔÇô zborulÔÇŁ, de Ionu┼ú Cristian Ungureanu, publicat pe siteul Historia.ro:

Drumul lui Traian Vuia c─âtre succes a fost pavat cu piedici. Mai ├«nt├ói nu a avut suficien╚Ťi bani pentru a face facultatea, apoi nu ┼či-a permis construc╚Ťia primului aparat de zbor. Cu toate acestea, la 18 martie 1906, el a realizat primul zbor cu un aparat autopropulsat din lume (f─âr─â catapulte sau alte mijloace exterioare), un aparat mai greu dec├ót aerul.

Traian Vuia s-a n─âscut ├«n 1872, ├«n satul Surducu Mic (parte a fostei comune Bujoru, ast─âzi Traian Vuia, jude╚Ťul Timi╚Ö), tat─âl lui fiind preot. Cu o minte str─âlucit─â, viitorul prim-aviator a avut bani pentru a urma doar un an la Facultatea Politehnic─â din Budapesta, dar asta nu a reu╚Öit s─â-i omoare visul care avea s─â-i aduc─â ├«nt├óietate ├«n avia╚Ťia mondial─â.

Dup─â ce a fost nevoit s─â renun╚Ťe la cursurile de seral, sec╚Ťia mecanic─â, din cauza lipsei de bani, vizionarul Vuia se ├«nscrie la Drept ╚Öi ├«╚Öi va practica meseria ├«n c├óteva birouri de avocatur─â din Banat pentru a-┼či putea asigura mijloacele de trai.

Astfel, traseul marelui inventator rom├ón este deviat de la adev─âratele lui aspira╚Ťii ┼či aptitudini o mare parte din perioada de studen╚Ťie. [...]


La scurt timp, aflat ├«n Lugoj, localitatea unde ├«ncerca s─â-┼či construiasc─â aparatul de zbor pe care-l nume╚Öte ÔÇ×aeroplan-automobilÔÇŁ, hot─âr─â╚Öte c─â numai capitala Fran╚Ťei, centrul pionieratului ├«n avia╚Ťie, i-ar putea oferi o solu╚Ťie. V─âz├ónd o ╚Öans─â de finan╚Ťare, Vuia decide s─â plece ├«n iulie 1902 la Paris.

A doua prob─â a Evalu─ârii Na╚Ťionale 2020 are loc miercuri, 17 iunie, la matematic─â. Rezultatele de se afi╚Öeaz─â pe 22 iunie, iar a doua zi se pot depune contesta╚Ťii.

Vezi mai subiectele examenului de Limba ╚Öi literatura rom├ón─â de la Evaluarea Na╚Ťional─â 2020:

evaluarea nationala 2020 limba si literatura romana 1 jpg jpeg


evaluarea nationala 2020 limba si literatura romana 2 jpg jpeg