Eșec total! O profesoară s a apucat să restaureze o sculptură medievală  Ce a ieșit a devenit viral pe internet jpeg

Eșec total! O profesoară s-a apucat să restaureze o sculptură medievală. Ce a ieșit a devenit viral pe internet

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

O sculptur─â din secolul XVI, dintr-o biseric─â din Estella, Spania, a fost restaurat─â de o profesoar─â de lucru manual, al c─ârei rezultat final seam─ân─â mai degrab─â cu o figur─â din desenele animate dec├ót cu un artefact istoric. Imaginile cu sculptura, ├«nainte ┼či dup─â restaurare, au devenit virale pe internet, relateaz─â adev─ârul.ro.

Biserica Sf├óntul Mihail din Estella ad─âposte┼čte o statuie din secolul XVI a Sf├óntului Gheorghe, restaurat─â de o profesoar─â din ora┼č, la cererea reprezentan┼úilor bisericii. Conform primarului din Estella, citat de The Guardian, autorit─â┼úile locale nu ar fi fost informate ├«nainte ca biserica s─â comande lucrarea de restaurare.

ÔÇ×Parohia a decis s─â ac┼úioneze pe cont propriu pentru a restaura statuia, oferind slujba unei profesoare de lucru manual din ora┼č. Consiliul nu a fost anun┼úat ┼či nici guvernul regional al NavarreiÔÇŁ, a explicat primarul Koldo Leoz pentru ÔÇ×The GuardianÔÇŁ. 

627x0 jpg jpeg

Sculptura Sf├óntului Gheorghe, ├«nainte ┼či dup─â restaurare

627x0 (1) jpg jpeg

Peotul a explicat c─â decizia a fost luat─â cu bune inten┼úii, dorind ca sculptura s─â fie doar cur─â┼úat─â, nu ┼či restaurat─â. Conform primarului, daunele ar fi ireversibile. ÔÇ×Au folosit ghips ┼či tipul gre┼čit de vopsea a┼ča c─â e posibil ca straturile originale de vopsea s─â se fi pierdutÔÇŁ, a mai declarat Leoz.  

├Än 2012, o interven┼úie similar─â avea loc ├«n Borja, Spania, c├ónd o femeie a ├«ncercat s─â restaureze o pictur─â din secolul al XIX-lea, ├«n care ap─âea Iisus Hristos ┼či care era semnat─â de Elias Garcia Martinez, ÔÇ×Ecce HomoÔÇŁ. Rezultatul (foto:jos) a devenit meme pe internet, fiind catalogat─â drept ÔÇ×cea mai proast─â restaurare din istorieÔÇŁ. 

627x0 (2) jpg jpeg